''Nije cool''

Recite NE petardama, potpišite peticiju

''Pirotehnička sredstva su izuzetno opasna i zbog sve češćeg korištenja, dolazi do samoozljeđivanja osoba sa veoma teškim posljedicama.''
Vijesti / Flash | 21. 12. 2021. u 17:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kampanja protiv petardi ''Opasne, štetne i nimalo cool'' proteklih dana, razdrmala je javnost na društvenim mrežama, gdje se veliki broj građana, institucija i udruženja, samoinicijativno priključio širenju svijesti o negativnom utjecaju petardi na mnoge ranjive grupe ljudi.

Jedna od tih grupa jesu osobe sa invaliditetom, a štetni utjecaj pirotehničkih sredstava kojem su oni izloženi tijekom zimskih praznika je nemjerljiv.

Predstavnici Organizacije amputiraca UDAS, su objasnili kakve trajne posljedice i traume ova štetna navika, ostavlja kod osoba s invaliditetom.

''Pirotehnička sredstva su izuzetno opasna i zbog sve češćeg korištenja, dolazi do samoozljeđivanja osoba sa veoma teškim posljedicama. Veoma alarmantna situacija je što sve više djece koriste pirotehnička sredstva u čemu im, nažalost, i roditelji pomažu, kupujući im navedena sredstva'', poručuju iz UDAS-a.

Napominju da naročito štetan utjecaj pirotehnička sredstva imaju na žrtve mina.

''Kod njih eksplozija vraća sjećanja na način stradanja i preživljeno traumatsko iskustvo. Naši korisnici, koji su preživjeli minski incident veoma često u zimskom razdoblju, imaju napade panike i neprijatan osjećaj, a sve zbog česte uporabe pirotehničkih sredstava i petardi, čija upotreba ih podsjeća na preživljeno traumatsko iskustvo. Iako svake godine pred novogodišnje praznike govorimo o štetnosti uporabe ovih sredstava, potrebno je da se o ovom pitanju detaljnije bave nadležne institucije, da se vrši adekvatna edukacija, te da se zabrani prodaja ovih pirotehničkih sredstava svima, a ne samo maloljetnim licima. Potrebno je da se detaljnije regulira ova oblast, te da se decidno propiše u koju svrhu, mogu da se koriste navedena sredstva i kome ista mogu biti dostupna.''

Pored žrtava mina kod kojih je izražen štetan utjecaj korištenja gore navedenih sredstava, posebno loš utjecaj mogu da imaju kod osoba sa oštećenim vidom i teško pokretna lica, koja kao pomoć koriste psa vodiča.

''Poznato je da kućni ljubimci posebno teško podnose razne eksplozije, pa psi vodiči koji su posebno trenirani za pomoć osobama sa invaliditetom i otporni na razne stresne situacije, mogu doživjeti teške traume. Osobe sa oštećenjem sluha su takođe ugrožene, jer i za njih predstavljaju veliku opasnost pirotehnička sredstva. Pored toga, određene grupe osoba sa invaliditetom, imaju problema prilikom integracije i socijalizacije u društvo, te im pirotehnička sredstva dodatno otežavaju ovaj proces. Kod takvih osoba, a posebno žrtava mina, korištenje pirotehnike izaziva ponovno proživljavanja preživljene traume, a kod određenog broja i napade panike. Novogodišnji i božićni praznici, treba da budu sigurni  sve, da se svi građani osjećaju sigurno, a to nažalost, uporaba pirotehničkih sredstava ne dozvoljava.''

Pokrenuta je i peticija za zabranu uporabe petardi, koju možete potpisati na LINKU.

Kopirati
Drag cursor here to close