Humanitarna katastrofa

UN zabrinut zbog stanja s migrantima u BiH

''Oni su trenutno izloženi niskim temperaturama i lošim vremenskim uvjetima, bez pristupa osnovnim uslugama. Uz to, i dalje su izloženi mnogim rizicima, povezanim s COVID 19 virusom.''
Vijesti / Flash | 15. 12. 2020. u 10:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini zabrinute su razvojem situacije sa migrantima, izbjeglicama i tražiteljima azila u BiH.

Ujedinjene nacije prepoznaju napore koje su ljudi, zajednice i vlasti uložili na svim razinama da bi odgovorili na potrebe tih ranjivih skupina. Istovremeno prepoznajemo da se učinkoviti odgovori na višestruke izazove, bilo to pandemija ili upravljanje mješovitim kretanjima, temelje na solidarnosti, koordinaciji i suradnji.

Kako se navodi u priopćenju, UN je duboko zabrinut zbog još jedne potencijalne humanitarne situacije, koja se razvija u nekim dijelovima države zbog nedostatka skloništa za nekoliko tisuća migranata, izbjeglica i tražitelja azila.

- Oni su trenutno izloženi niskim temperaturama i lošim vremenskim uvjetima, bez pristupa osnovnim uslugama. Uz to, i dalje su izloženi mnogim rizicima, povezanim s COVID 19 virusom. Uzimajući to u obzir, pozivamo vlasti da hitno preuzmu svoju vodeću ulogu, pravovremeno i koordinirano.

Potrebna je brza akcija za rješavanje tih hitnih potreba. Ali jednako tako, mora se posvetiti pozornost donošenju zajedničkih odluka i politika koje će donijeti dostojanstveno, dugoročno rješenje fokusirano na ljudska prava - navodi se u izjavi Ujedinjenih nacija o zabrinjavajućem razvoju situacije sa migrantima, izbjeglicama i tražiteljima azila u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close