Borba za crkavicu

Umirovljenici zaprijetili blokadom parlamenta

''Upozoravamo izaslanike Doma naroda da ukoliko stave na dnevni red prijedlog navedenog zakona za koji je već podnesena apelacija Ustavnom sudu o ocjeni ustavnosti, smatramo da će doći do pogoršanja i eskalacije sigurnosne situacije u Federaciji '',
Vijesti / Flash | 22. 03. 2022. u 18:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Saveza udruženja umirovljenika FBiH na današnjoj sjednici zauzeo je stav u vezi Prijedloga zakona o izvanrednom usklađivanju mirovina ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH, čije je donošenje predložio izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Ivo Tadić.

Ovaj zakon uvršten je na predloženi dnevni red sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, koja je zakazana za četvrtak.

''Eventualnim donošenjem navedenog zakona nanijet će se ogromna šteta Federalnom zavodu MIO i povećati diskriminacija u ostvarivanju zakonom stečenih prava u MIO. Upozoravamo izaslanike Doma naroda da ukoliko stave na dnevni red prijedlog navedenog zakona za koji je već podnesena apelacija Ustavnom sudu o ocjeni ustavnosti, smatramo da će doći do pogoršanja i eskalacije sigurnosne situacije u Federaciji '', izjavio je Feni predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH Redžo Mehić.

Savez udruženja umirovljenika FBiH se ograđuje ukoliko dođe do eskalacije stanja i masovnih okupljanja i prosvjeda pred Parlamentom FBiH u vrijeme održavanja sjednice Doma naroda i sva odgovornost će, upozorava Mehić, biti na izaslanicima Doma naroda, koji će doprinijeti svojim postupkom ukoliko usvoje predloženi zakon.

''Predlažemo da se prije odluke Ustavnog suda po apelaciji Vlade FBiH ovaj prijedlog zakona ne stavlja na dnevni red, a da se održi zajednički sastanak svih zainteresiranih strana i nositelja izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji kako bi na realnim osnovama došli do najboljeg rješenja'', istaknuo je Mehić.

Upravni odbor Saveza danas je donio zaključak u kojem se kaže da je već duži vremensko razdoblje prisutno nezadovoljstvo i ogorčenost 429.000 umirovljenika na nerad i nerazumijevanje ove populacije kada je u pitanju redovno i vanredno usklađivanje mirovina, a u međuvremenu dodatnu uznemirenost kod umirovljenika izaziva i na silu uvođenje privilegija pojedinih kategorija umirovljenika.

''Kada je u pitanju diskriminacija ističemo da se ta diskriminacija primjenjuje na ovu populaciju od 1998. godine, a da se ta diskriminacija nastavila i prema pripadnicima Vojske Federacije i Armije BiH od 2013. godine kada je usvojen novi Zakon o prijevremenom povoljnijem umirovljenju, čime je ova kategorija diskriminirana jer ne ostvaruje svoja zakonom stečena prava u skladu sa Zakonom i MIO', 'kaže Mehić.

Podvukao je da pripadnici Oružanih snaga BiH ostvaruju svoja prava na osnovu člana 11. Zakona o MIO koji je stupio na snagu 1. ožujka 2018. godine i “od tada do današnjeg dana odlazak u mirovinu i usklađivanje istih vrši se u skladu s odredbama Zakona o MIO”.

''Upravni odbor Saveza udruženja umirovljenika FBiH zahtjeva od Vlade FBiH i oba doma Parlamenta FBiH da se po hitnom postupku izvrši usklađivanje Zakona o demobiliziranim braniteljima, Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju i Zakona o službi u Oružanim snagama BiH sa Zakonom o MIO u Federaciji i tražimo da svi korisnici Federalnog zavoda MIO nakon odlaska u mirovinu ostvaruju ista prava isključivo po Zakonu o MIO'', rekao je Mehić za Fenu po okončanju današnje sjednice Upravnog odbora Saveza udruženja umirovljenika FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close