HNŽ

Neodrživo: Na jednog umirovljenika dolazi cca 1,26 radnika

Sjednica Upravnog vijeća Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K održana je danas u Mostaru.
Gospodarstvo / Posao | 03. 03. 2022. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sukladno planiranim aktivnostima Stručna Služba Zavoda izvršila je analizu osiguranih osoba u matičnoj bazi podataka ZZO HNŽ/K.

Prema dobivenim podacima, na dan 31.12.2021. godine, broj osiguranih osoba u HNŽ/K je 180.359, od čega 71,76% osiguranih osoba su nositelji osiguranja i 28,44% osiguranih osoba su članovi obitelji nositelja osiguranja.

U strukturi nositelja osiguranja 54.357 su zaposleni, 43.041 umirovljenika i 24.456 nezaposlenih.

''Prema podacima kojima Zavod raspolaže, usporedimo li broj radno aktivnih osiguranika i umirovljenika dolazi se do zaključka kako, u 2021. godini, na jednog umirovljenika dolazi cca 1,26 radnika. Drugim  riječima to znači da svaki zaposleni osiguranik doprinosima za zdravstveno osiguranje osigurava zdravstvenu zaštitu za sebe, svoju obitelj ako nemaju zdravstveno osiguranje po nekom drugom osnovu i nešto više od 1 umirovljenika.

Ovako izrazito nizak omjer broja radnika na broj umirovljenika u odnosu na vrijeme kada se uvodio sustav međugeneracijske solidarnost upućuje na tešku održivost međugeneracijske solidarnosti, veliki pritisak na zdravstveni sustav i potrebu traženja novih i drugačijih izvora prihoda po osnovu zdravstvenog osiguranja“ kazao je direktor Zavoda, Rade Bošnjak.  

Kopirati
Drag cursor here to close