Umirovljenici najavljuju prosvjed

Umirovljenici u FBiH postaju socijalni slučajevi

''Nas ne zanima što su poskupjeli avion, kamion, auto, nas brine poskupljenje osnovnih životnih namirnica.''
Vijesti / Flash | 21. 10. 2021. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su umirovljenici u Federaciji BiH još prošlog mjeseca Vladi Federacije BiH uputili zahtjev u kojem traže povećanje mirovina i izmjene Zakona o PIO koje neće biti kozmetičke, iz federalne izvršne vlasti do danas odgovora još nema.

"Iz Vlade FBiH još nismo dobili odgovor, niti smo pozvani na razgovore. Prosvjedi su zadnja opcija, ali će se i oni desiti ako ne bude ispunjenja naših zahtjeva", izjavio je za Nezavisne novine Redžo Mehić, predsjednik Udruženja penzionera FBiH.

Iz Vlade Federacije BiH kazali su da planiraju razgovor s predstavnicima umirovljenika, te da ono što traže umirovljenici zahtijeva izmjene zakona.

Umirovljenici u Federaciji BiH inače traže da se redovna godišnja poravnanja omoguće i mimo rasta BDP-a.

"Nije bilo povećanja u travnju, samo jednokratna pomoć koju smo dobili, a zbog toga što nije bilo uvjeta za povećanje zbog niskog BDP-a.  S obzirom na to da cijene  osnovnih životnih namirnica iz dana u dan rastu, da većina umirovljenika u FBiH postaju socijalni slučajevi jer za ono što dobiju mogu platiti komunalije i lijekove, a za život im ne ostaje ništa. Nas ne zanima što su poskupjeli avion, kamion, auto, nas brine poskupljenje osnovnih životnih namirnica", ističe Mehić i dodaje da traže povećanje penzija od šest do 10 posto.

"Tažimo  konzultacije kada je u pitanju izmjena zakona, u protivnom blokirat ćemo sve. To nam je zadnja opcija, ali i jedina da postanemo vidljivi", kaže Mehić i dodaje da će javnost o svemu biti obaviještena u četvrtak.

Upravni odbor Saveza udruženja umirovljenika Federacije BiH krajem prošlog mjeseca održao je sastanak sa predsjednicima svih općinskih/gradskih udruženja umirovljenika i predsjednicima županijskih saveza udruženja umirovljenika, te zaključio da je materijalni i socijalni položaj umirovljenika ispod granice socijalnog minimuma.

To je, kako su priopćila, posljedica neusklađivanja mirovina u 2021. godini i enormnim i svakodnevnim poskupljenjima osnovnih životnih namirnica. Na sastanku su usvojeni konkretni zaključci, među kojima je taj da se zadužuje Upravni odbor Saveza da putem Federalnog zavoda PIO/MIO, federalnih ministarstava rada i socijalne politike, te financija, a u koordinaciji sa premijerom Federacije BiH, iznađe rješenje za vanredno povećanje svih mirovina u Federaciji, osim najviših, najkasnije do 25. listopada. U slučaju da Upravni odbor Saveza ne naiđe na razumijevanje u zahtjevu za povećanje mirovina, obvezan je organizirati mirne prosvjede i odredi vrijeme održavanja.

"Osim navedenog, zahtijeva se hitan sastanak sa premijerom i resornim ministrima radi što kvalitetnijeg i zajedničkog rješenja prisutnih problema i traženih zahtjeva", naveo je Upravni odbor Saveza.

Kopirati
Drag cursor here to close