FOTO | Obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

Baja Sopta: Da nije bilo hrvatskih branitelja ne bi bilo veselja, a ni Vatrenih

"U slobodnom svijetu, na tim natjecanjima, ne bi nas bilo da krvlju ne izborišmo slobodu narodu. Bez njih, bez nje nema života, nema igre, nema veselja, nema Vatrenih", naveo je Sopta.
Vijesti / Flash | 16. 12. 2022. u 13:55 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ovdje smo u ovoj vojarni Stanislava Baje Kraljevića 29. prosinca 1993. godine utemeljili 2. gardijsku brigadu Hrvatskog vijeća obrane. Prisegli smo tada hrvatskom narodu, utvrdili našu hrvatsku ljubav. Pokazali spremnost i odlučnost u borbi za slobodu svakog čovjeka i svog hrvatskog naroda. Slobodu smo izborili, narod i dom obranili, prisegu potvrdili", kazao je umirovljeni general HVO-a Stanko Sopta Baja.

Video: STANKO SOPTA: 29-ta obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

Naime, Sopta se obratio okupljenima na 29. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koja je u petak održana u zavjetnoj kapeli sv. Ivana Krstitelja u Mostaru.

Godine patnje i stradanja 

"Ponosni smo na te godine patnje, stradanja i boli, a nadasve viteštva i vjere kojom bijasmo ispunjeni. Među nama su bili vitezovi ljubavi i hrabrosti, oni dadoše živote za nas. Njih spominjemo, njih slavimo. Oni nas nadahnjuju", naglasio je Sopta.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info /  Umirovljeni general HVO-a Stanko Sopta Baja

Osvrnuo se umirovljeni general HVO-a u svojem govoru i na uspjehe hrvatskih nogometaša te naglasio kako je "užitak bilo gledati njihovu igru i slušati izjave te u svakom njihovom činu prepoznati uljudbu hrvatskog čovjeka".

"Njihova zahvalnost svom narodu i hrvatskim braniteljima svjedočanstvo je njihove ljudskosti i duhovnosti. Ona čini živom našu prisegu, hvala im. Hvala svima koji s nama dijele sreću ovih veličanstvenih uspjeha. Oni znaju, no podsjetimo. U slobodnom svijetu, na tim natjecanjima, ne bi nas bilo da krvlju ne izborišmo slobodu narodu. Bez njih, bez nje nema života, nema igre, nema veselja, nema Vatrenih", naveo je.

Cilj i smisao borbe 

Podsjetimo, hrvatski izbornik Zlatko Dalić posvetio je pobjedu hrvatske reprezentacije nad Brazilom hrvatskim braniteljima što je izazvalo lavinu reakcija u medijima.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info /  29. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane

Izrazio je Sopta i suosjećanje s ukrajinskim narodom te se osvrnuo na sveprisutno iseljavanje iz BiH.

"Desetljećima su naši ljudi iz raznih razloga morali odlaziti u te zemlje, tamo su postajali uspješni i ugledni građani doprinoseći njihovom blagostanju, no danas smo svi dužni ovdje graditi naše društvo jednakih prilika u kojem će bolji život biti realna mogućnost za svakog čovjeka. To je, u konačnici, bio cilj i smisao naše borbe. S Božjom pomoću i vjerom u sebe možemo ostvariti naše pravo na bolji i sretniji život", istaknuo je.

Nakon polaganja vijenaca u kapeli je upriličena misa za pokojne pripadnike 2. gardijske brigade.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info /  29. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane
Kopirati
Drag cursor here to close