Dušan Ćulibrk

Uhićen osumnjičeni za ubojstva više od 50 civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti

Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su u masovnoj grobnici tek 2000. godine.
Vijesti / Flash | 17. 11. 2020. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši pripadnik ratnog sastava policije bosanskih Srba Dušan Ćulibrk uhićen je u utorak u BiH po nalogu državnog tužiteljstva koje ga tereti za sudjelovanju u ubojstvu više od 50 zarobljenika i civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti tijekom rata.

Kako je potvrđeno iz sjedišta Tužiteljstva BiH u Sarajevu, Ćulibrk (50) je 1992. bio pripadnik pričuvnog sastava policije u Bosanskoj Krupi, a u srpnju te godine je sudjelovao u protuzakonitom zarobljavanju najmanje 44 osobe hrvatske i bošnjačke nacionalnosti koji su kasnije ubijeni, piše Dnevnik.ba.

Te su civile srpski policajci najprije zatočili u logor “Omarska” kod Prijedora, a potom su ih, pod izlikom da ih vode na razmjenu, odveli na lokalitet jame Lisac i tamo ih strijeljali.

Posmrtni ostaci tih žrtava pronađeni su u masovnoj grobnici tek 2000. godine.

Osim sudjelovanja u tom zločinu Ćulibrk je optužen za još jedan. Tužiteljstvo ga tereti da je u kolovozu 1992. u mjestu Donji Dubovik presreo skupinu u kojoj je bilo osam civila bošnjačke nacionalnosti, koji su išli iz pravca Prijedora ka Bihaću te ih je sve pobio.

I njihova tijela kasnije su pronađena kod jame Lisac.

Ćulibrk će se sada suočiti s optužbama za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. U istom predmetu Tužiteljstvo BiH tereti još jednog pripadnika ratne policije bosanskih Srba, Milorada Kotura, koji sada živi u Srbiji gdje je i lociran, a na zahtjev bosanskohercegovačkog pravosuđa tamo je priveden na ispitivanje.

Sud u Beogradu je 2019. zbog raznih zločina u Bosanskoj Krupi, odnosno ubojstva 11 civila bošnjačke nacionalnosti, na kazne zatvora od 15 odnosno sedam godina osudio bivše pripadnike vojske bosanskih Srba Joju Plavanjca i Zdravka Narančića, koji su nakon rata također pobjegli u Srbiju i tamo su se skrivali od bosanskohercegovačkog pravosuđa.

Kopirati
Drag cursor here to close