Pomozite udruženju

Ugrožen rad Udruženja Sunce - Gradnja bazena ruši objekt udruge, novi se još gradi

Pomozite Udruženju Sunce i osobama s invaliditetom!   
Vijesti / Flash | 04. 12. 2023. u 10:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje Sunce prethodnih 25 godina, koliko egzistira, radi na poboljšanju kvaliteta života osoba sa invaliditetom (OSI),  kroz socijalizaciju, dnevno zbrinjavanje, podršku stanovanju u lokalnoj zajednici, edukacije, osposobljavanje za rad i zapošljavanje, te podršku porodicama, kako bi osobe s invaliditetom mogle živjeti  dostojanstvenije, bez barijera i predrasuda, sudjelujući u svim sferama života.

90 korisnika različitog stupnja invaliditeta   

Udruženje Sunce radi sa 90 registriranih korisnika, različitog stupnja invaliditeta, uzrasta, spola, etničke pripadnosti. Jedni su vezani za krevet i kolica, no u svakodnevnoj su komunikaciji sa Udruženjem Sunce. Drugi dolaze na radionice i edukacije koje organizujemo. Njih desetak organizirano dolazi na dnevni boravak, navodi se iz Udruženja Sunce.

Iako bez stalnog izvora financiranja, Sunce toliko dugo opstaje i  uspješno realizuje sjajne aktivnosti uz podršku volontera i dobrih ljudi.

Za sve ove godine u našem domu, ugostili smo mnogo prijatelja, mnogi su se vraćali i pomagali još, jer su shvatili da je Sunce velika porodica, da tu rade i borave ljudi koji se međusobno razumiju, poštuju i vole.

Objekt Udruženja Sunce će se rušiti, a novi se tek gradi

No, Sunce je trenutno u nimalo zavidnom položaju, zbog gradnje Olimpijskog bazena. Objekat u kome Sunce djeluje još od 2003. godine, rušit će se, a novi objekat  se još uvijek gradi.

Foto: Udruženje Sunce / Fotografije članova udruženja Sunce

Štićenici i korisnici strahuju od dana koji su pred njima, gdje boraviti dok ne dobiju novo, toliko omiljeno mjesto. Zbog toga, se iz ove Udruge obraćaju sugrađanima i ljudima dobre volje da  pomognu na putu ka što bržem useljenju u njihov novi dom, za šta je kažu prioritetno osigurati:

Osim priključaka struje, vode i kanalizacije, (Vodovod i Elektrodistribucija, a grad pokriva troškove, jer je gradski objekat);

Udruženju Sunce su potrebni:

Kuhinja po mjeri, frižider, klima 7kW, 2 konvektora, prostirke za pod, TV, ograda i zid oko dvorišta i alarmni sistem zbog sigurnosti korisnika i imovine, a onda slijede stolovi za edukacije i uređenje i dekoracija prostorija…

''Najvažnije da naši korisnici ne budu uskraćeni za  boravak, rad i druženje u sigurnom, toplom i nadasve  prijateljskom okruženju, onako kako i zaslužuju'', poručuju iz Udruženja.

Foto: Udruženje Sunce / Fotografije članova udruženja Sunce

Evo kako možete pomoći   

Za sve one koji smatraju da mogu pomoći, navedeni su podaci za uplatu u zemlji i inostranstvu:

Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim i kombinovanim teškoćama "Sunce", Mostar
Juzni logor bb,

ž.r.kod Raiffeisen bank

KM-1610200003350090

Ili Euro račun:

Raiffesen bank DD BiH

Swift: RZBABA 2S

Zmaja od Bosne bb

Sarajevo, BiH

IBAN: BA391610200003350090

Facebook: https://www.facebook.com/udruzenjesunce.mostar.31

Tel: 061 154 188

Kopirati
Drag cursor here to close