Piralen, mulj, kolektori...

Nova saznanja o ''mostarskom mulju'' se očekuju idući tjedan

Ispituju se svi i sve vezano za mostarski mulj
Gospodarstvo / Flash | 20. 06. 2019. u 13:15 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije već idući tjedan očekuju nova saznanja ''o mulju iz mostarskih kolektora'', saznaje Bljesak.info.

Podsjetimo, početkom lipnja Tužiteljstvo je započelo istragu te naredilo istražne radnje na utvrđivanju činjenica oko navoda i informacija o mulju i štetnim materijama sa stanovišta postoji li odgovornost određenih osoba i te da se utvrde sve činjenice.

Intenzivan rad

Županijsko tužiteljstvo ranije je naložilo federalnoj Upravi za inspekcijske poslove da hitno da izvrši inspekcijski nadzor i postrojenja i eventualno kontaminiranog područja. Zatraženo je i angažiranje sektora kriminalističke policije da poduzmu određene aktivnosti u cilju prikupljanja dokumentacije i izjava svjedoka, a i samo je tužiteljstvo, zbog važnosti i hitnosti slučaja, krenulo u istražne radnje.

''Istraga je otvorena u cilju da utvrdi je li došlo do zagađenja okoliša, ako jeste provjerit će se je li bilo propusta odgovornih osoba. Pratimo proces, ispitujemo svjedoke i čekamo rezultate materijala, a i po potrebi sami ćemo izvršiti analizu. Radimo intenzivno na ovom predmetu. Trenutno nemamo nešto konkretno za reći, zaista je rano jer je problem kompleksan i zahtjeva dosta radnji'', rečeno nam je iz Tužiteljstva HNŽ-a, te su podsjetili kako je inspekcija naložila daljnju zabranu odlaganja mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, dok se ne utvrdi stvarno stanje.

Činjenično stanje

''Naloženo je i da, bilo ekološka, urbanistička inspekcija, vodne agencije zadužene za okoliš, da utvrde dokumentaciju oko pročistača, da utvrde činjenično stanje i da se vrše laboratorijske analize; a mi prikupljamo dokumentaciju, saslušavamo svjedoke, pratimo proces pa ćemo se sami uključiti vještačenjem i analizama koje će Tužiteljstvo odrediti po potrebi'', rečeno nam je iz Tužiteljstva.

Dio posla radi županijska a dio federalna inspekcija objasnili su.

''Naš zadatak je da utvrdimo je li došlo do onečišćenja okoliša, vode zraka i tla i je li do toga došlo posljedicom propusta odgovornih osoba, i koji ima za posljedice krivično djelo. Mi se držimo ovoga dijela, a postoji niz državnih organa koje u svojim okvirima redovno trebaju baviti ovim problemom'', rekli su nam dodajući kako je ovaj problem kompleksan, te se nadaju da će i ove radnje pomoći u iznalaženju rezultata u rješavanju ovog problema.

Inače, ranije smo pisali kako bi se u ovom predmetu trebali saslušati odgovorni u Gradskoj upravi, Vodovodu, Deponiji, inspekcija te svih gradskih službi koji su uključeni u postupak prikupljanja, odlaganja mulja, njegovih analiza itd.

NVO otkrio opasnost

Podsjećamo, članovi mreže nevladinih organizacija u Mostaru iznijeli su u javnost informacije da se u analizama mulja iz mostarskih kolektora nalaze opasne, kancerogene tvari.

Potvrdio je to i Zavod za agropedologiju, koji pak nema certifikat da utvrdi je li u mulju i piralen. No, ako je suditi po nalazima, izvjesno je da jeste.

''Obzirom da PCB-eva (poliklorirani bifenili) i ostalih spojeva ima znatno iznad granične vrijednosti, indicije su to da postoji prisustvo i piralena'', rečeno je za Bljesak.info iz Federalnog zavoda za agropedologiju.

JP Vodovod i Grad, u nepotpisanom priopćenju, opovrgnuli su sve navode rekavši kako je riječ o plaćenom napadu.

Kopirati
Drag cursor here to close