Sumnjaju u policijski rad

UABNOR Mostar: Još uvijek nema informacija o devastatorima 'partize'

UABNOR Mostar pita ''dokle se stiglo sa istragom i kada možemo očekivati neke rezultate? Odgovori tipa da je istraga u toku i da nema očevidaca neće nas zadovoljiti''
Vijesti / Flash | 14. 10. 2022. u 13:43

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Danas su se navršila četiri mjeseca od terorističkog čina kojim je ozbiljno devastirano Partizansko spomen groblje u Mostaru - Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine'', podsjetio je UABNOR Mostar u svom priopćenju.

Navode kako još uvijek nema nikakvih informacija o stanju istrage niti o počiniteljima.

Sumnja u policiju

''Takav odnos policijskih struktura izaziva sumnju i stvara se dojam o nedjelovanju i namjernom izbjegavanju privođenju pravdi počinitelja. Mostar nije London pa da ovakve istrage, zbog veličine grada i broja raznih prekršaja, moraju ići sporo. Ovo je čin koji se godinama kontinuirano ponavlja i nemoguće je da istražni organi za trideset godina nemaju baš nikakva saznanja. U prilog tome, prilikom bilo kakve organizirane grupe koja posjećuje Partizansko spomen groblje, policija grupu štiti i uvijek blokira iste objekte u kojima okupljaju, po njihovom djelovanju, potencijalni napadači. Ako imaju ta saznanja kako onda trideset godina traže rušitelje Partizanskog spomen groblja'', pišu u priopćenju.

Inzistiraju na hitnom obavještavanju javnosti i konkretnom odgovoru na pitanje ''Dokle se stiglo sa istragom i kada možemo očekivati neke rezultate? Odgovori tipa da je istraga u toku i da nema očevidaca neće nas zadovoljiti'', naveli su.

Obećanja ludom radovanja

UABNOR Mostar podsjeća da su odmah nakon izvršenog ''terorističkog čina'' u Mostar i na Partizansko spomen groblje došli brojni dužnosnici sa svih razina vlasti i osudili učinjeno djelo, te obećali značajnu pomoć u sanaciji i zaštiti ovog spomenika.

''Obećanje ludom radovanje, rekao bi narod. Ništa do sada nije učinjeno, spomenik nije ni pometen, a ne da je zaštićen. Istina, Vlada Federacije BiH odobrila je 200 tisuća KM koje su prebačene na račun Agencije Stari grad u Mostaru. Agencija je objavila oglas o javnim nabavkama kojim traži ponuđače za dio radova na sanaciji Partizanskog spomen groblja, ali i tu se opet ne vodi računa o zaštiti i čuvanju objekta. Ako se ovako nastavi i ovaj novac i ovaj dio sanacije bit će uzaludan posao. Inzistiramo na fizičkoj i svakoj drugoj zaštiti i čuvanju u 24-satnom trajanju pa onda obnova. I Grad Mostar je puno toga obećao i neki od rokova koje su sami odredili odavno su prošli, a na Partizansko spomen groblje nije ušao niti jedan radnik. Gradske strukture mogu bar, a za to postoje i budžetska sredstva, počistiti spomenik, ukloniti samoniklo rastinje, ukloniti nelegalni parking sa samog spomenika itd, itd. Naravno, za sve ovo treba dobra volja, htijenje i obavljanje preuzetih radnih obaveza i javno datih obećanja'', napisali su.

Zna se?

Dodali su da očigledno svega toga nema, pa je i nedjelovanje suučesništvo u devastaciji ovog remek djela graditeljske baštine.

Inače, spomen groblje, djelo Bogdana Bogdanovića, zapušteno je godinama uz povremene akcije čišćenja. Područje je jedno vrijeme bilo i pod fizičkom zaštitom, ali nakon isteka ugovora, zaštitari su se povukli.

S druge strane, mostarska ''partiza'' redovito je predmet političkih ''obračuna'', a posljednji veliki izgred dogodio se kada su polomljene ploče s imenima partizana u kompleksu. Tada je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH, iznio optužbe rekavši kako zna tko je naredio i sudjelovao u razbijanju ploča rekavši da su u tome sudjelovali i neki gradski vijećnici. 

Obnova

Podsjetimo, Agencija Stari grad predvidjela je da će 165 tisuća KM bez PDV-a biti dovoljno za obnovu Partizanskog spomen groblja u Mostaru.

Naime, početkom listopada raspisana je javna nabavka kojom se planira ''obnova, sanacija, revitalizacija i iluminacija''. U Obavijesti o javnoj nabavi, stoji kako je u planu postavljanje mrežaste ograde dužine 480 metara, uz stupove postavljene na svaka dva metra.

Također, navodi se, obnovila bi se suvenirnica i soba za video nadzor. Izvela bi se javna rasvjeta te vodonatapni sustav, pripremni, građevinski i montažerski radovi. Radovi se procjenjuju na oko 200 tisuća maraka, a sredstva su osigurana Odlukom Vlade Federacije BiH putem Federalnog ministarstva boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata. Ugovor Agencije s Ministarstvom zaključen je 3. kolovoza, a rok za provođenje postupka nabave je 60 dana, dok je rok za izvođenje radova 90 radnih dana od dana potpisivanja Ugovora.

Kopirati
Drag cursor here to close