Pretres

U zgradi Općine Stari Grad pronađena veća količina oružja

Tom prilikom pronađene su 24 puške i 24 nišana koje se koriste za sportsko streljaštvo, kao i dokumentacija koja se dovodi u vezu s njegovom nabavkom, kao i druge dokaze koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela.
Vijesti / Flash | 13. 10. 2023. u 21:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) prilikom današnjeg pretresa pronašli su i veću količinu oružja. Točnije riječ je o puškama i streljačkom naoružanju.

Kako Klix.ba saznaje oružje je nabavila Općina Stari Grad za potrebe streljačkih klubova u mandatu načelnika Ibrahima Hadžibajrića, ali nije jasno zašto je oružje čuvano u prostorijama općine.

Policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo i postupajući po Naredbi Suda u Sarajevu su izvršili pretrese u prostorijama Općine Stari Grad.

Tom prilikom pronađene su 24 puške i 24 nišana koje se koriste za sportsko streljaštvo, kao i dokumentacija koja se dovodi u vezu s njegovom nabavkom, kao i druge dokaze koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela.

Policijski službenici Federalne uprave policije nastavljaju daljnji rad na dokumentiranju navedenog predmeta, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Današnji pretresi su izvršeni po nalogu Tužiteljstva Kantona Sarajevo u nastavku istrage protiv bivšeg načelnika Hadžibajrića. Istražuju se i ugovori koje je općina sklapala i drugi dokumenti.

Oko zgrade općine danas u poslijepodnevnim satima bili su raspoređeni pripadnici specijalne jedinice, a u zgradi su inspektori koji izvršili pretrese s ciljem oduzimanja dokaza koji će biti korišteni u daljnjoj istrazi.

Podsjetit ćemo, Ibrahim Hadžibajrić i Alma Destanović uhapšeni su početkom maja u okviru operativne akcije kodnog naziva "Start" koju su realizirali policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo pod nadzorom tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Kantona Sarajevo. To je rezultat višemjesečne intenzivne suradnje ostvarene i s međunarodnim policijskim partnerima, u prvom redu EUROPOL-om, ali i Uredom FBI. U istoj akciji uhićeni su i Elmedin Karišik, Seid Hadžibajrić, Mehmed Dedić i Emina Rogo.

Kopirati
Drag cursor here to close