HNŽ

Dvojici Mostaraca određen pritvor zbog davanja lažnog iskaza i lažnog prijavljivanja

Općinski sud u Mostaru odredio je pritvor u trajanju od po najdulje jednog mjeseca, prema osumnjičenima Edibu Bajrektareviću, zv. “Deps” (1965.), iz Mostara i Kerimu Elezoviću (1997.), iz Mostara.
Vijesti / Flash | 11. 08. 2023. u 18:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prijedlog Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Mostar, Općinski sud u Mostaru odredio je pritvor u trajanju od po najdulje jednog mjeseca, prema osumnjičenima Edibu Bajrektareviću, zv. “Deps” (1965.), iz Mostara i Kerimu Elezoviću (1997.), iz Mostara

Pritvor

Pritvor im je određen zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo „udruživanje radi činjenja kaznenih djela“ u vezi s produljenim kaznenim djelom „davanje lažnog iskaza“ i u vezi s kaznenim djelom „lažno prijavljivanje“, priopćeno je iz Županijskog tužiteljstva.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su svojim upornim i kontinuiranim djelovanjem u proteklom razdoblju, utjecajem i poticanjem na kaznena djela davanja lažnog iskaza i lažnog prijavljivanja, kao i na drugi način, pokušali ometati rad pravosuđa, odnosno, ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i suučesnike, u predmetu koji se vodi pred Županijskim sudom u Mostaru protiv organizirane kriminalne skupe kojom je rukovodio Sado Đugum.

Općinski sud u Mostaru ocijenio je da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenima, jer postoji osnovana bojazan da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak i jer naročite okolnosti ukazuju da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, suučesnike ili prikrivače, te jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti kazneno djelo ili da će dovršiti pokušano kazneno djelo ili da će učiniti kazneno djelo kojim prijete, a za ta kaznena djela može se izreći kazna zatvora najmanje od tri godine ili teža kazna.

„HUM“ i „HUM I“ 

Iz Županijskog tužiteljstva HNŽ-a podsjećaju da se radi o nastavku operativnih akcija „HUM“ i „HUM I“ koje aktivnosti pod nadzorom Županijskog tužiteljstva HNŽ-a poduzimaju policijski službenici Federalne uprave policije (FUP), a koje su usmjerene na otkrivanje i procesuiranje organizirane kriminalne skupine koja se specijalizirala za organiziranu trgovinu ljudima u svrhu stjecanja protupravne imovinske koristi.

U priopćenju se dodaje da je Edib Bajrektarević, zvani “Deps” već ranije pravomoćno osuđen na uvjetnu osudu za istovrsno kazneno djelo, a vezano za isti predmet i postupak.

Županijsko tužiteljstvo HNŽ-a u suradnji s Federalnom upravom policije (FUP) nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova kaznena djela.

Kopirati
Drag cursor here to close