Sigurnost

U školama širom Republike Srpske policajci, hoće li se ovako spriječiti nasilje?

U medijima sve češće možemo čuti o nasilju među vršnjacima, maloljetničkoj delikvenciji
Vijesti / Flash | 26. 08. 2023. u 08:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 1. rujna u školama Republike Srpske bit će prisutni školski policajci. U tijeku je obuka za 150 policijskih službenika širom Republike Srpske koji će od početka nove školske godine obavljati preventivne aktivnosti sa djecom, a s ciljem sprečavanja nasilja.

U medijima sve češće možemo čuti o nasilju među vršnjacima, maloljetničkoj delikvenciji. Nakon nemilih događaja u Beogradu i Lukavcu, građani pozdravljaju uvođenje policajaca u škole.

Uniforma djeluje zaštitnički

Uvođenje školskih policajaca provodi se kao dio mjera i aktivnosti na prevenciji vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije u školama. Sa mjerama su suglasni i direktori škola.

“Prisustvo policajaca sigurno da će doprinijeti u određenoj mjeri sigurnosti učenika i školskih radnika. pored policajaca mislim da treba povećati broj radnika stručne službe, pedagoga, psihologa koji će napraviti čvršću vezi izmedju škole i obitelji”, govori Dragan Jovović, direktor Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” Istočna Ilidža.

Iz Sindikata obrazovanja nauke i kulture Republike Srrpske, kažu da je uvijek dobro vidjeti policijskog službenika u blizini škole, jer sama uniforma djeluje zaštitnički.

“Daje sigurnost, ne samo učenicima, nego i radnicima i roditeljima. Sva zla koja mogu da dođu oko škole će vjerovatno bježati od uniforme”, ističe Dragan Gnjatić, ispred Sindikata obrazovanja nauke i kulture RS.

Na raspolaganju učenicima

Školski policajci bit će na raspolaganju svim učenicima i moći će im se obratiti za bilo koji problem, istaknuli su iz Uprave policije RS.

“Školski policajac ćе stalno biti prisutan u svim većim školskim centrima na cijelom teritoriju Srpske, dok će u ostalim školama biti povremeno, u skladu sa procjenama nadležnih policijskih stanica", objasnio je Miloš Brkić, načelnik Uprave policije MUP.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS objasnili su da je uvođenje policajaca u škole veoma važna mjera sigurnosti, te da im nije cilj da taj policajac bude previše vidljiv, ali da mora da bude tu.

“Razgovarat ćemo sa mladim policajcima ljudima koji će raditi taj posao da im približimo organizaciju škola, način upravljanja, organizaciju kako bi oni jednostavno ušli spremni u taj sistem’’, govori Željka Stojčić, ministrica prosvjete I culture RS.

U školama u kojim neće biti prisutni školski policajci, načelnici policijskih sektora biće u stalnom kontaktu sa direktorima škola, pedagozima, psiholozima i preduzimaće neophodne mjere u sprečavanju vršnjačkog nasilja.

Kopirati
Drag cursor here to close