Loši uvjeti

U Širokom Brijegu uspostavili karantenu i izmjestili 6 osoba iz šatora sa graničnih prijelaza

''Želimo upozoriti kako ovo može napraviti veliku štetu i javno apeliramo na hitne izmjene ove pogubne Naredbe'', navode iz Civilne zaštite ŽZH-a.
Vijesti / Flash | 11. 04. 2020. u 19:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stožer civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) u subotu je održao svoju 16. izvanrednu sjednicu, gdje su na dnevnom redu bile dvije točke, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite te županije.

Prva točka današnje sjednice je bila Naredba Federalnog stožera civilne zaštite (12-40-6-148-120/20) od 10. travnja 2020. kojom između ostalog naređuje “...županijskim stožerima civilne zaštite da pod pratnjom policijskih službenika osiguraju lica iz točke 1. sa graničnog prijelaza do mjesta određenog u rješenju za karantenu” i “Naređuje se Federalnoj upravi za inspekcije poslove da upućuje lica u prekograničnom prometu putnika u šatorski prostor...”

Stožer je hitno zatražio izmjenu ove Naredbe Federalnog stožera civilne zaštite u svrhu zaštite osoba koje prelaze preko graničnih prijelaza i upozorio Federalni stožer kako “ovakvom naredbom odgovorni ste za ugrožavanje zdravlja i života svih osoba koje su prešle granicu, obzirom da je u potpunosti nejasno i ne zna se koje osobe su zaražene, a koje nisu, pa u tom smislu odmah tražimo izmjenu Naredbe.”

''Iz priložene Naredbe razvidno je kako Stožer CZ ŽZH ne može postupati prema osobama koje prijeđu granicu bez djelovanja sanitarnih inspektora Federacije. Želimo upozoriti kako ovo može napraviti veliku štetu i javno apeliramo na hitne izmjene ove pogubne Naredbe'', navode iz Civilne zaštite ŽZH-a.

Druga točka sjednice je bila Odluka o uspostavljenju karantene u Širokom Brijegu za osobe koje Federalna uprava za inspekcijske poslove uputi u šatorski prostor s obzirom da su isti potpuno neuvjetni i u ovakvim okolnostima mogu pogodovati za širenje korona virusa.

Karantena se nalazi u širem području Širokog Brijega (Mjesna zajednica Brig). Šest osoba koje su se nalazile u šatorima na graničnim prijelazima u našoj Županiji su smješteni u karantenu, bit će testirani na prisustvo korona virusa i epidemiološka služba će dati daljnje upute.

Sve osobe su, navode, u dobrom stanju, nemaju simptome, omogućene su im posebne prostorije i imaju dovoljne zalihe hrane i vode, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite ŽZH-a.

Kopirati
Drag cursor here to close