Četiri godine nebrige

Nova snimka zlostavljanja osoba s invaliditetom u Zavodu Pazarić

Četiri godine nakon objave snimaka koji ukazuju na nehuman tretman štićenika u Zavodu Pazarić kod Sarajeva, Al Jazeera Balkans stekla je uvid u novi uznemirujući snimak.
Vijesti / Crna Kronika | 16. 08. 2023. u 14:43 R.I. | Bljesak.info
Novi snimak zlostavljanja u Zavodu Pazarić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod u Pazariću došao je u fokus bh. javnosti 2019. godine, kada su objavljene fotografije i videosnimke nehumanog postupanja s djecom, štićenicima Zavoda, nakon toga stigla je i presuda, a sada su otkrivene nove snimke koje prikazuju da se nasilje nad osobama sa invaliditetom nastavilo.

Novinari Al Jazeere balkans dobili su videosnimku, koja je po tvrdnjama njihovih sugovornika nastala u ustanovi ove godine, te navode da se uprava bezuspješno upozorava na taj vid nasilja prema štićenicima. Na snimci se vidi kako žena udara mladića s poteškoćama u razvoju. Iz Zavoda se, piše AlJazeera nisu oglašavali.

Upozoreni da ne udaraju djecu kanisterima?!

"Radnici su upozoreni da ne udaramo djecu kanisterima, to je prošlo kao usmena opomena. Svi su upoznati šta se tu dešava. Pokušajte zagrliti nekoga od korisnika pa ćete vidjeti njegovu reakciju, odmah prave obrambene pokrete da se zaštite", rečeno je za AJB.

Prethodni zastrašujući snimci nehumanog ponašanja prema štićenicima te njihovo vezanje za radijatore šokirali su javnost, stizale su brojne reakcije udruga pa i političara, koji opet nisu uradili ništa. Parlamentarci su obavezali tadašnju Vladu FBiH da formira inspektorat za socijalnu zaštitu koji bi provodio nadzor nad socijalnim ustanovama, ali se to nije dogodilo. Inspektorat za socijalnu zaštitu je još uvijek samo ideja, a četiri godine nakon usvajanja zaključaka još nije formiran.

Ministar rada i socijalne politike Adnan Delić rekao je za AJB kako je formirao komisiju za nadzor, ali da Federacija nema odgovarajuće inspekcije.

Presuda zbog vezivanja

Nedavno je i Općinski sud u Sarajevu osudio nekadašnje rukovoditelje, Jasmina Ćerimagića, Senadu Muharemović i Redžepa Salića, prvostupanjskom presudom na po četiri godine i šest mjeseci zatvorske kazne. 

Općinski sud u Sarajevu je prvostupanjskom presudom osudio tri bivša direktora Zavoda Pazarić za kazneno djelo nesavjestan rad u službi i osudio ih ukupno 13,5 godina zatvora. 

Krajem srpnja Federalna televizija je provjerila kakvo je trenutno stanje u Pazariću te su objavili prilog u kojem se govori kako je stanje bolje, ali je ostalo još puno problema. 

''Javljaju se svakodnevno dakle problemi u ostvarivanju prava prije svega na primarnu zdravstvenu zaštitu. Kod obavljanja redovnih kontrola ili konzumiranja redovnih usluga primarne zdravstvene zaštite korisnici s područja županije to pravo ostvaruju bez ikakvih problema, njih je oko 140 u ovom zavodu. Svi ostali korisnici te probleme imaju zbog različitih rješenja u županijama'', istaknuo je ranije za FTV Samir Suljagić, direktor Zavoda Pazarić. 

Kopirati
Drag cursor here to close