Sjećanje i promocija ekološkog života

U Odžaku održana ''Biciklijada sjećanja''

Sudjelovalo je oko 150 biciklista uzrasta od 7 do 77 godina i ona nije bila natjecateljskog karaktera.
Vijesti / Flash | 14. 07. 2022. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Odžaku je u srijedu 13. srpnja održana ''Biciklijada sjećanja'' u organizaciji Ministarstva prometa, veza, turizma i zaštite okoliša Vlade Županije Posavske i udruga Vijeće mladih i Lipa Odžak.

Biciklijada je promocija ekološkog života, a ujedno i sjećanje na dan kada je protjerano stanovništvo Odžaka 1992. godine, kada se promijenio život stanovnika ovog grada u Posavini i okolnim mjestima.

Biciklijada sjećanja je započela na skeli u Svilaju gdje je bio odlazak, ali i povratak mještana, a završila se u Odžaku gdje je odana počast svim braniteljima 102. odžačke brigade.

Sudjelovalo je oko 150 biciklista uzrasta od 7 do 77 godina i ona nije bila natjecateljskog karaktera.

Nagrađeni su najstariji i najmlađi sudionik. Za sudionike je organiziran doček sa zakuskom, a prisutnim se obratio Ivo Lubina, predsjednik ekološke udruge Lipa, i Fra Tomas gvardijan samostana Plehan, koji je i sam strastveni rekreativni biciklist i ljubitelj prirode.

Foto: PR / Biciklijada sjećanja u Odžaku

Također, Anes Osmanović, ministar prometa, veza, turizma i zaštite okoliša Posavskog kantona istaknuo je kako je cilj biciklijade razvijanje zdravog života i ujedno podsjećanje na dan kada su ''morali napustiti svoj voljeni grad, te zahvaljujući jednoj maloj Skeli na Savi kod Svilaja izvući gotovo svo stanovništvo i spasiti se.''

''Ujedno je to podsjećanje na povratak istom tom Skelom u naš grad nakon Daytonskog mirovnog sporazuma. Biciklijada je postala tradicija i četvrti put je održana, samo ne više trasom autoputa koridora VC, nego regionalnom cestom koja prolazi prelijepim obroncima planine Vučijak. Raduje nas činjenica da se nakon prošle biciklijade i naše vožnje autoputem on otvorio i sada je u funkciji zajedno sa mostom i graničnim prijelazom Svilaj, koji će sigurno biti pokretač razvoja cijele regije'' – kazao je ministar Osmanović.

Kopirati
Drag cursor here to close