Srebrenica

U Nezuku otkriveno spomen-obilježje žrtvama genocida

''Da uvijek pamtimo i opominjemo, da se nikada i nikome ne ponove Srebrenica, Prijedor, Višegrad, Bijeljina, Foča i Zvornik'', izjavio je federalni premijer Fadil Novalić.
Vijesti / Flash | 17. 07. 2022. u 08:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji udruženja Preživjeli genocida 11. juli 1995 Srebrenica na platou sa koga polazi Marš mira u Nezuku, otkriveno je spomen-obilježje posvećeno svim preživjelim žrtvama genocida, kao i onima koji nisu preživjeli put smrti 1995.godine.

Spomen-obilježje je otkrio federalni premijer Fadil Novalić s obiteljima žrtava, članovima braniteljskih udruženja i federalnim zastupnikom Azmirom Husićem.

''Srebrenicu pamtimo svaki dan, a ne samo 11. srpnja. I danas smo u mislima i molitvama uz tisućenedužnih bošnjačkih žrtava, ali i uz one koji su uspjeli doći do slobodne teritorije. Potresne slike proboja preživjelih i ovog 16. srpnja su nam pred očima, kao podsjetnik na herojstvo epskih razmjera. Zato smo danas u Nezuku, da odamo počast herojima, ali i da uvijek pamtimo i opominjemo, da se nikada i nikome ne ponove Srebrenica, Prijedor, Višegrad, Bijeljina, Foča i Zvornik'', izjavio je federalni premijer Fadil Novalić.

Ispred Vlade Tuzlanskog kantona otkrivanju spomen-obilježja prisustvovali su ministar uutarnjih poslova Hajrudin Mehanović, ministar gospodarstva Edin Duraković i ministar za braniteljska pitanja Zoran Blagojević.

''Svjedok sam srpnja 1995. godine, kao oficir Drugog korpusa ARBiH bio sam svaki dan dva puta da li u Stariću ili Nezuku gdje smo očekivali izlazak ostatka kolone koja je krenula iz Potočara. Nerado se sjećam tih slika, mnogo ljudi je bilo iskasapljenih i ranjenih, dosta ih je preminulo tijekom izlaska. Vlada Tuzlanskog kantona pokušava da, kako braniteljskim populacijama tako i drugima koji su iz Podrinja, pomogne na što kvalitetniji način, institucionalno'' – izjavio je Blagojević.

Prije 27. godina su u Nezuk prešle prve preživjele žrtve genocida iz Srebrenice. Od toga dana do danas spisak ubijenih nikada nije okončan do kraja, niti su svi ubijeni identificirani.

Kopirati
Drag cursor here to close