Genocid

Plenković: Srebrenica je poraz čovječanstva

''S pijetetom se prisjećamo više od 8.000 bošnjačkih muškaraca, dječaka i civila ubijenih u Srebrenici.''
Vijesti / Flash | 11. 07. 2022. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Andrej Plenković objavio je u ponedjeljak na Twitteru da je genocid u Srebrenici "poraz čovječanstva" i izrazio pijetet prema žrtvama, a sućut njihovim obiteljima, navodi agencija Hina.

"Prošlo je 27 godina od genocida #Srebrenica koji predstavlja poraz čovječanstva. S pijetetom se prisjećamo više od 8.000 bošnjačkih muškaraca, dječaka i civila ubijenih u Srebrenici. Duboko suosjećamo s njihovim obiteljima i najmilijima", napisao je Plenković na Twitteru.

Obljetnica je genocida u Srebrenici što su ga 1995. godine nad Bošnjacima s tog područja počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Procjenjuje se da je tijekom deset dana srpnja ubijeno više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka, još uvijek se traga za posmrtnim ostacima njih oko tisuću.

Bivši politički i vojni vođe bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić osuđeni su na doživotni zatvor zbog odgovornosti za počinjenje genocida u Srebrenici.

Sabor izrazio duboko suosjećanje sa žrtvama genocida u Srebrenici
Hrvatski sabor u ponedjeljak je, na 27. obljetnicu genocida u Srebrenici, minutom šutnje izrazio duboko suosjećanje sa žrtvama tog genocida i s njihovim najbližima.

Počivali u miru Božjem, rekao je potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner, podsjetivši da je Sabor 2009. proglasio 11. srpnja Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

"Genocid u Srebrenici je na svjetlo dana iznio svu bezobzirnost i brutalnost njegovih počinitelja, kao što je razotkrio i svu nesposobnost dotadašnje međunarodne politike i nevoljkost da se reagira prema srbo-četničkoj agresiji na području jugoistočne Europe te svjesno zatvaranje očiju, odnosno okretanje glave od zločina koji su se događali prvo u Hrvatskoj, a onda i u BiH'', istaknuo je Reiner.

Kopirati
Drag cursor here to close