Frontexovi i nacionalni treneri

U Mostaru provedene dvije obuke za policijske službenike granične policije BiH

''Zajednički napori u jačanju kapaciteta: Zaštita granice uz poštivanje ljudskih prava'' projekt je koji Policijska akademija 'Prvi hrvatski redarstvenik' provodi u suradnji s Agencijom za školovanje i stručno usavršavanje kadrova iz Mostara
Vijesti / Flash | 16. 11. 2023. u 17:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijska akademija ''Prvi hrvatski redarstvenik'' u suradnji s Agencijom za školovanje i stručno usavršavanje kadrova iz Mostara od 7. do 16. studenoga 2023. godine u Mostaru je provela dvije obuke za 30 policijskih službenika granične policije Bosne i Hercegovine. Obuke pod nazivom 'Zajednički napori u jačanju kapaciteta: Zaštita granice uz poštivanje ljudskih prava' provode se na temelju nastavnog plana i programa koji su dvije institucije zajednički izradile i potpisale.

Na otvorenju prve obuke polaznike su pozdravili ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević i zamjenica načelnika Policijske akademije ''Prvi hrvatski redarstvenik'' Mirjana Abramović, istaknuvši važnost ovakve suradnje kojom se policijskim službenicima pružaju dodatna znanja i vještine korisne u svakodnevnom radu. Poručili su također kako se na ovaj način stvara mreža kolegijalnosti između dvije države, koju svakako treba poticati i razvijati.

 U Mostaru provedene dvije obuke za policijske službenike granične policije BiH

Obuke u Mostaru provode Frontexovi i nacionalni treneri s Policijske akademije Krešimir Kaniža, Martina Grdinić, Robert Kralj, Siniša Jasić i Aleksandar Čubrilo, uz potporu policijskog službenika ATJ Lučko Dubravka Žurge, policijskog službenika PGP Bajakovo Mate Kozine te policijske službenice Uprave za granicu Milene Žuljević. Program je zasnovan na situacijskim vježbama temeljenima na stvarnim situacijama s terena i obuhvaća teme kao što su policijska taktika i zaštita ljudskih prava u poslovima zaštite granice. Bitan je dio obuke posvećen i taktičkoj medicini, za koju je zadužen Dubravko Žurga iz ATJ Lučko, koji je polaznicima obuke prenio samo dio svog bogatog znanja.

Priliku da se obrate polaznicima na zatvaranju prve obuke i otvaranju druge imali su načelnik Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Josip Ćelić i pomoćnik Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju Nikola Slamek. Načelnik Ćelić naglasio je kako je iznimno zadovoljan suradnjom dvije institucije te je izrazio želju da se ovakva vrsta obuka nastavi i 2024. godine. Dodao je kako je iznimno ponosan što ovu obuku provode najbolji treneri s Policijske akademije, koji svojim znanjem i iskustvom mogu pružiti novu perspektivu u obavljanju poslova zaštite granice.

U Mostaru provedene dvije obuke za policijske službenike granične policije BiH

Polaznici obje obuke izrazili su zadovoljstvo ovakvom vrstom obuke i naveli kako je to možda i prvi put da se susreću s praktičnim scenarijima, koji uvelike pomažu u učenju. Osobito su pozdravili uključivanje taktičke medicine u program, napomenuvši kako će im stečena znanja dobro doći na terenu.

Tijekom posjeta održan je i radni sastanak čelnika obje institucije. Tema sastanka su bili planovi za 2024. godinu te kako unaprijediti suradnju koja će zasigurno rezultirati organizacijom i provođenjem učinkovitih obuka sukladno potrebama operativnog rada na terenu. Također, načelnik Ćelić je za potrebe knjižnice Agencije donirao veći broj stručne literature koja je nastala u izdanju Policijske akademije te predanim radom njenih stručnjaka. Najavljena je i kontinuirana donacija stručne literature.

Obuke se provode uz veliku potporu ravnatelja Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marka Vujevića, njegovog zamjenika Predraga Šupljeglava, načelnice Odjela za potporu u Uredu ravnatelja Dunje Galić te voditelja odsjeka za specijalističku obuku Ivana Pinjuha, koji su izrazili želju za nastavkom suradnje i provođenjem obuka i 2024. godine. „Samo zajedničkim radom možemo unaprijediti rad, ali i stručno usavršavanje naših policijskih službenika, pogotovo što nas je migrantska kriza ujedinila na način da zajedničkim naporima čuvamo i doprinosimo sigurnosti naših granica i omogućavamo siguran život naših sugrađana“, zaključio je ravnatelj Vujević.

Kopirati
Drag cursor here to close