Prvi direktor Javnog servisa RTV BiH

U Mostaru preminuo Drago Marić

Posljednji ispraćaj Drage Marića je u nedjelju 14. svibnja ispred Gradsker mrtvačice na Bijelom Brijegu u 15 sati, a pokop na mostarskom rimokatoličkom groblju Šoinovac.
Vijesti / Flash | 12. 05. 2023. u 18:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je preminuo Drago Marić, višegodišnji novinar, prvi direktor Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine, sudionik mirovnih pregovora u Daytonu, sveučilišni predavač i član uredništva Hrvatske enciklopedije u BiH.

Marić je preminuo danas u 11:35 sati u 79. godini života nakon kraće bolesti, izvijestili su iz Hrvatskog leksikografskog instituta u BiH.

Rođen je 1944. godine. Završio je studij filozofije na beogradskom sveučilištu. Dugi niz godina u bivšoj državnoj zajednici bio dopisnik Politike iz Mostara. Za vrijeme rata je obnašao više dužnosti, a bio je i predstojnik Ureda predsjednika Vlade Hrvatske republike Herceg-Bosne. Bio je dio izaslanstva hrvatskih dužnosnika iz Bosne i Hercegovine na mirovnim pregovorima u Daytonu.

Bio je prvi direktor Javnog servisa RTV BiH nakon odlaska međunarodne uprave nad Javnim servisom. Na ovu funkciju imenovan je 2005. i ovu dužnost obavljao je do smjene 2007. godine, piše Oslobođenje.

Marić je svo vrijeme dok je bio direktor Javnog servisa RTV BiH nastojao uspostaviti jedinstven sistem javnog emitiranja i da uveže tri javna emitera na razini BiH.

Na kraju je i smijenjen zbog uplitanja politike. Tadašnji Upravni odbor Javnog servisa BiH smijenio je Marića sa mjesta direktora posljednjeg dana njegovog mandata.

Prema nekim informacijama, smjeni je "kumovalo" Marićevo odbijanje da smijeni rukovodstvo BHRT-a zbog pojedinih priloga objavljenih u informativnim emisijama. Službeno obrazloženje bilo je da je smijenjen zbog loših ocjena o radu Javnog servisa BiH koje su iznijeli revizori.

Nakon smjene se vraća u Mostar, gdje je ostao živjeti do smrti.

Posljednji ispraćaj Drage Marića je u nedjelju 14. svibnja ispred Gradsker mrtvačice na Bijelom Brijegu u 15 sati, a pokop na mostarskom rimokatoličkom groblju Šoinovac.

Kopirati
Drag cursor here to close