"Misli o prirodi"

Cvetković: Deponija Uborak je pravi primjer kako djeluje civilno društvo

''Mi tu vidimo ljude, građane, koji se bore protiv donositelja odluka, i koji su čak napadnuti od policije što mi svakako ne opravdamo, ali koji predstavljaju jako civilno društvo i najhrabriji dio našeg društva i to je ono što ćemo mi promovirati''
Vijesti / Flash | 13. 12. 2019. u 11:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) predstavio je u petak u Mostaru projekt o zaštiti okoliša pod nazivom "Misli o prirodi", kojeg provodi uz financijsku pomoć Vlade Švedske u iznosu od 3 milijuna maraka.

''Misli o prirodi" trogodišnji je CPCD-ov projekt koji se provodi s ciljem povećanja utjecaja civilnog društva u zaštiti okoliša, kroz umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, stručnih osoba, medija i mladih za zajedničko, sinkronizirano i snažno djelovanje na lokalnoj razini.

''Pitanje zaštite okoliša, nažalost, nije prioritetno pitanje donositelja odluka, ali je svakako prioritetno pitanje civilnog društva'' - izjavila je novinarima projektna menadžerica Dajana Cvetković i pritom izrazila žaljenje što u BiH postoji trend opadanja snage civilnog društva.

Upravo zbog tog razloga, dodala je, kreiran je ovaj projekt, koji će ojačati civilno društvo, umrežiti ga i omogućiti konkretniji i jači glas u zaštiti okoliša. 

Foto: Bljesak.info / Deponija Uborak je pravi primjer kako djeluje civilno društvo

Cvetković je navela primjer događanja oko deponije Uborak kod Mostara gdje se, kako je kazala, može vidjeti kako izgleda pravo civilno društvo.

''Mi tu vidimo ljude, građane, koji se bore protiv donositelja odluka, i koji su čak napadnuti od policije što mi svakako ne opravdamo, ali koji predstavljaju jako civilno društvo i najhrabriji dio našeg društva i to je ono što ćemo mi promovirati nadalje kroz projekt'' - kazala je Cvetković.

Napomenula je kako je projekt "Misli o prirodi" zasnovan na pet komponenti i to zagovaranje, eko hubove, eko škole, mlade i eko novinare.

''Što se tiče zagovaranja, tu će se najviše raditi s organizacijama civilnog društva kojima će se  dodjeljivati veliki grantovi, dok su eko hubovi drugi dio projekta i obuhvatit će deset organizacija civilnog društva koje će u BiH biti ojačane kako bi bile svojevrsni izvor znanja, energije, motivacije i aktivnosti u deset lokalnih zajednica, ali i šire'' - kazala je Cvetković.

Po njezinim riječima, eko škole, kao treći stub projekta, također su jako važan dio jer se pitanje zaštite okoliša treba targetirati kroz obrazovni sustav.

''Raditi ćemo sa 40 škola koje će proći certifikaciju za eko škole. S mladima ćemo raditi određene trogodišnje kampanje i uključiti jako veliki broj njih, što kroz društvene mreže što kroz rad u lokalnim zajednicama'' - naglasila je Cvetković.

Što se tiče pete komponente, odnosno medija, Cvetković je pojasnila kako će se dodjeljivati i grantovi medijima čime će im se dati prilika da svoj rad u zaštiti okoliša učine više sustavnim i temeljenim na činjenicama i istraživanjima, a ne samo "na izvještavanju o događajima koji se događaju u BiH". 

Na predstavljanju projekta "Misli o prirodi" sudjeluju predstavnici organizacija civilnog društva koji će, nakon što se upoznaju s aktivnostima projekta, imati priliku iznijeti najznačajnije probleme i izazove u radu s drugim organizacijama, školama, ministarstvima, zagađivačima i lokalnim donositeljima odluka kada je u pitanju zaštita okoliša.

Kopirati
Drag cursor here to close