Sinovi Mahale

U Mostaru otkriven spomenik poginulim i nestalim borcima Armije RBiH

Ideja o spomeniku rodila se početkom godine, nakon čega je idejno rješenje napravio akademski slikar Anel Pala.
Vijesti / Flash | 16. 04. 2023. u 09:24 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine nizom manifestacija svečano je obilježen i u Mostaru. U prisustvu bosanskohercegovačkih patriota, demobiliziranih boraca, ratnih vojnih invalida, članova obitelji šehida, u naselju Donja Mahala otkriven je spomenik poginulim i nestalim borcima čete iz ovog dijela grada. Smješten je uz Spomen-sobu obrambeno-oslobodilačkog rata u kompleksu Udruženja građana "Sinovi Mahale", javlja Anadolija.

Prikupljena sredstava

Ideja o spomeniku rodila se početkom godine, nakon čega je idejno rješenje napravio akademski slikar Anel Pala. Ubrzo su prikupljena sredstva i spomenik je u subotu otkriven.

"Otkrili su ga borci čete "Donja Mahala". Ranije smo imali ideju da spomenik otkrije naša komšinica Bega, čija su dvojica sinova poginula braneći Mostar i Bosnu i Hercegovinu u razmaku od pet dana. Ipak, za nju bi to bilo preemotivno, pa smo odustali od ideje. Hvala svima koji su danas na iznimno važan dan u povijesti Bosne i Hercegovine, došli i tu su sa nama tokom obilježavanja", rekao je za Anadoliju predsjednik Udruženja "Sinovi Mahale" Dževad Pašić.

Poziv građanima

Za današnju svečanost udruženje nije slalo pozive predstavnicima institucija i političkim zvaničnicima. Želja im je bila prije svih na događaju imati demobilizirane borce i članove šehidskih obitelji.

"Uputili smo poziv svim građanima da nam se pridruže i da zajedno obilježimo iznimno važan datum. Armija Republike Bosne i Hercegovine je imala ključnu ulogu za obranu i opstanak zemlje. Zbog toga nas žalosti činjenica da 15. travanj na nekim drugim mjestima nema tretman kakav bi trebao imati. Olako se zaboravljaju porodice šehida, njihova djeca, demobilizirani borci danas nažalost žive teško, neki i na rubu egzistencije, a to je nedopustivo", navodi Pašić.

Herojska obrana

Pored spomenika već nekoliko godina nalazi se Spomen-soba obrambeno-oslobodilačkog rata u kojoj su izloženi eksponati iz vremena herojske obrane Mostara i Bosne i Hercegovine.

"Broj posjeta je dobar. Zanimanje turista i gostiju je veliko, ali nismo u mogućnosti platiti čovjeka koji bi osam sati provodio u sobi i bio na raspolaganju posjetiteljima. Županijska vlast bi nam tu trebala pomoći. Sve osnovne škole bi, također, trebale makar godišnje organizirati posjetu spomen-sobi, kako se ne bi zaboravila obrana i svi oni koji su dali doprinos da danas budemo slobodni", rekao je na kraju Pašić.

Kopirati
Drag cursor here to close