Polaganje cvijeća

U Mostaru obilježena 27. obljetnica razmjene hrvatskih logoraša

Iz toga logora u nepoznato je odvedeno i likvidirano 19 Hrvata Bugojna, među kojima su i nekadašnji zapovjednici lokalnog Hrvatskog vijeća obrane, šefovi civilne vlasti i političkih struktura.
Vijesti / Flash | 19. 03. 2021. u 12:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeće na spomeniku hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog Doma herceg Stjepana Kosače u Mostaru, obilježena je 27. obljetnica razmjene 294 hrvatska zatočenika iz logora 'Stadion' u Bugojnu.

Po podacima hrvatske strane, torturu je kroz ovaj logor prošlo 550 Hrvata, od čega su 294 logoraša provela u njemu punih osam mjeseci. Iz toga logora u nepoznato je odvedeno i likvidirano 19 Hrvata Bugojna, među kojima su i nekadašnji zapovjednici lokalnog Hrvatskog vijeća obrane, šefovi civilne vlasti i političkih struktura.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru obilježena 27. obljetnica razmjene hrvatskih logoraša 

Državno odvjetništvo u BiH više od 10 godina vodi istragu u predmetu Dževad Mlaćo, ali da taj predmet, kojeg vodi tužiteljica Slavica Terzić, godinama tapka u mjestu.

U medijima se navodi i da je do sada bilo dosta lažnih dojava o tijelima nestalih Hrvata Bugojna, što udruženja žrtava doživljavaju novim zločinom.

Podsjećamo i da su krajem srpnja na lokalitetu Rostovo u blizini Bugojna, nađeni posmrtni ostaci četiri osobe.

Inače, bugojanski Hrvati već četvrt stoljeća tvrde kako je plato Rostova mjesto na kojem su posljednji put viđene 23 osobe koje su zarobili pripadnici ARBiH i koji su odvedeni u nepoznatom smjeru. Tijela njih 19 još uvijek nisu pronađena.

Sud BiH osudio je bivšeg zapovjednika osiguranja logora bošnjačke Armije BiH Musajba Kukavicu u Bugojnu na četverogodišnju kaznu zatvora zbog ratnih zločina nad hrvatskim zatočenicima. Uz njega je u odvojenom postupku na sedam godina zatvora osuđen i Senad Dautović, koji je tijekom rata bio zapovjednik logora Iskra u Bugojnu. Još jedan zapovjednik u logoru, Nisvet Gasal, pravomoćno je osuđen na četiri godine zatvora.

Misa za stradale

U 11 sati u crkvi svetog Ante u Bugojnu služena je sveta misa za sve stradale i nestale Bugojanske Hrvate, ali i za žrtve koje su pronađene u Bugojnu na platou Rostovo, čiji će se ukup obaviti danas na katoličkom groblju Sultanovići.

Svetoj misi prisustvovali su članovi obitelji poginulih i nestalih, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i pripadnici Izvršne i Zakonodavne vlasti BiH i Hrvatske predvođene dr.Draganom Čovićem i ministrom vanjskih poslova RH gdinom Grlić Radmanom.

Nakon svete mise izmoljeno je opijelo i blagoslovljeni ovozemni ostaci žrtava, piše Centralna.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close