Logor "Muzej"

27 godina od zatvaranja zloglasnog logora u Jablanici

U ovom logoru od 15. travnja 1993. do 1. ožujka 1994. bilo je zatočeno oko 600 Hrvata.
Vijesti / Flash | 01. 03. 2021. u 10:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan obilježava se 27. obljetnica od zatvaranja logora "Muzej" u Jablanici.

Naime, u ovom logoru od 15. travnja 1993. do 1. ožujka 1994. bilo je zatočeno oko 600 Hrvata, a ubijeno njih sedam.

Riječ je o pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane i civila Grabovice, Drežnice i Doljana.

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskoga rata u BiH za Bljesak.info Anđelko Kvesić je rekao, kako je prema njihovim podacima, kroz logor Muzej Jablanica prošao 891 Hrvat.

Bivši logoraši se ne mogu pomiriti s činjenicom da se postojanje logora u Muzeju u Jablanici i dalje negira.

''Nažalost i nakon dvadeset tri godine od raspuštanja logora, Tužiteljstvo BiH nije podiglo niti jednu optužnicu protiv odgovorih osoba za formiranje logora Muzej ''Bitka za ranjenike'' Jablanica. Također, sve ovo vrijeme najviši dužnosnici bošnjačke vlasti niječu postojanje logora za Hrvate i uporno ih nazivaju sabirnim centrima, a nažalost to smo čuli i od glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH'', rekao je 2017. godine za Bljesak.info Karlo Marić, jedan od zatočenika jablaničkog logora.

Logor "Muzej", kako navode bivši logoraši, osnovan je od Ratnog predsjedništva Općine Jablanica u travnju 1993. godine kada su u njega i dovedeni prvi Hrvati.

Za zločine počinjene u logoru osuđen je Mirsad Tahirović zvani ''Deba'', koji je dobio pet godina zatvora zbog nečovječnog postupanja nad žrtvama hrvatske nacionalnosti u Muzeju "Bitka za ranjenike" i na lokalitetu ''Rogića kuće''.

Nihad Bojadžić zamjenik zapovjednika odreda "Zulfikar" Armije BiH zbog premlaćivanja logoraša u Muzeju Jablanica nepravomoćno je osuđen na jednu godinu zatvora.

Kopirati
Drag cursor here to close