Ide na bolje

U kampu Lipa nema više migranata pod otvorenim nebom

Osigurano je snabdijevanje električnom energijom, zagrijavanje šatora, pripremljen šatorski prostor za podjelu hrane, dok će vrlo brzo spremni biti i kontejneri za pružanje medicinske pomoći.
Vijesti / Flash | 11. 01. 2021. u 13:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina migranata i izbjeglica koji borave na lokaciji Lipa kod Bihaća smještena je u pripremljene šatore Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Više nema ljudi pod otvorenim nebom, s obzirom na to da oni koji još nisu u vojnim šatorima borave u kontejnerima, nekadašnjim radnim uredima zaposlenika Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Snijeg i temperaturni minusi donekle su usporili radove na završnom opremanju šatorskog naselja, iako je značajniji dio poslova završen. Osigurano je snabdijevanje električnom energijom, zagrijavanje šatora, pripremljen šatorski prostor za podjelu hrane, dok će vrlo brzo spremni biti i kontejneri za pružanje medicinske pomoći. Riješeno je i pitanje sanitarnog čvora, odnosno prostora za tuširanje i održavanje higijene.

''Napokon imamo bolje uvjete za život. Imamo krevete i grijanje u šatorima. Uskoro ćemo se moći i istuširati kao ljudi. Redovno dobivamo hranu i vodu. Da se razumijemo i ovo je daleko od normalnog životnog prostora, ali je svakako bolje nego što je bilo'', ustvrdio je Ahmed iz Afganistana.

Volonteri Crvenog križa Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona, kao i članovi humanitarne organizacije "SOS" iz Bihaća svakodnevno dijele prehrambene obroke, topli čaj, vodu i odjevne predmete.

''Trudimo se osigurati sve životne neophodnosti za ove ljude. Trenutno imamo problem s promrzlinama i posljedicama nemogućnosti održavanja osobne higijene, međutim to ćemo s ovim poboljšanim uvjetima i prostorom za tuširanje riješiti. Brzo bi trebao biti završen i radni prostor za naše doktore i medicinare, tako da situacija definitivno ide nabolje'', kazao je Zlatan Kovačević iz humanitarne organizacije "SOS".

Prostor kampa i parcele s vojnim šatorima sada je u potpunosti pod strogom kontrolom Službe za poslove sa strancima BiH i policijskih službenika, tako da je ulazak moguć samo uz posebno odobrenje.

Kopirati
Drag cursor here to close