Snijeg nanosi dodatne štete

Migranti u šumi kod Velike Kladuše u teškom stanju

Snijeg im je nanio dodatne štete na improviziranim kampovima zbog čega dio njih utočište traži i u napuštenim kućama gdje su sklonjeni od snijega.
Vijesti / Flash | 10. 01. 2021. u 17:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko desetina migranata, većinom porijeklom iz Bangladeša, Afganistana i Pakistana, u izuzetno teškim uvjetima boravi u improviziranom kampu u šumi kod Velike Kladuše.

Migranti, kojih ima između 30 i 50, nalaze se u kampu kojeg su oformili zbog nedostatka kapaciteta u okolnim kampovima, a koji se sada još jednom urušio uslijed obilnih snježnih padavina što je dodatno otežalo njihovo stanje.

Lokalno stanovništvo im donosi hranu, a migrantima je potrebna i topla odjeća te pokrivači s obzirom na to da se temperature zraka spuštaju i značajno ispod nule, a i snijeg pada.

Foto: Anadolija / Migrantima je potrebna i odjeća

Snijeg im je nanio dodatne štete na improviziranim kampovima zbog čega dio njih utočište traži i u napuštenim kućama gdje su sklonjeni od snijega.

S druge strane, Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona na pitanje novinara u vezi s planovima u slučaju migranata u šumama pored Velike Kladuše, odgovorio je u okviru redovne sesije Kruga 99 održane u nedjelju u online formatu.

Foto: Anadolija / Pojedini migranti ne žele biti registrirani u centrima

U vezi s migrantima koji se nalaze u graničnom pojasu, Ružnić je rekao kako su nastojali iz ”zloglasnih kampova Bire i Mirala“ izmjestiti maloljetnike i smjestili ih u “Boriće“.

”Sve ranjive kategorije, to ste bili svjedoci prije nekih mjesec dana, prije nadolazeće zime, koji su se nalazili na samim graničnim pojasima u nekim malim kampovima koje su migranti organizirali čekajući na prelazak, smo povukli sve migrante u postojeće centre posebno obitelji, žene, djecu i tako dalje“, rekao je Ružnić.

Foto: Anadolija / Hladnoća stvara velike probleme

Naveo je kako je mali dio migranta ostao i ne žele biti registrirani u centrima, među kojima je i ”Miral”.

”Zašto? Naša policija ima pretpostavku da je to zbog njihovog statusa iz zemalja iz kojih dolaze. Jednostavno ne žele da budu registrirani. Jako ih je malo koji se nalaze u malim kampovima, do 10-15 ljudi bude u kampu. Jednostavno ne žele da se vrate”, rekao je Ružnić.

Foto: Anadolija / Snijeg je nanio dodatne štete
Kopirati
Drag cursor here to close