Dozvola za oružje

U Mostaru naoružano oko 8 i pol tisuća ljudi

Što se tiče korištenja vatrenog oružja, u prvih devet mjeseci ove godine na području grada Mostara zabilježeno je pet pucnjava, a policija za sada nije razriješila u potpunosti niti jednu.
Vijesti / Flash | 30. 09. 2021. u 09:46 R.I. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji 13.135 osoba ima dozvolu za nošenje oružja, potvrđeno je za Bljesak.info iz Ministarstva unutarnjih poslova ove županije.

''U gradu Mostaru dozvolu za posjedovanje oružja ima 8.430 ljudi. Ove godine je tu dozvolu od policije zatražilo 696 osoba a odbijeno je njih 32'', rekao je za Bljesak.info Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ.

Što se tiče korištenja vatrenog oružja, u prvih devet mjeseci ove godine na području grada Mostara zabilježeno je pet pucnjava, a policija za sada nije razriješila u potpunosti niti jednu.

Zakon podigao prašinu

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je još u 2017. godini usvojila Prijedlog zakona o oružju i streljivu u HNŽ-u, koji je tada podigao veliku prašinu u javnosti, ponajviše zbog činjenice da pojedinac može imati pet pištolja i sedam komada lovačkog oružja.

No, stanje u ovoj oblasti u drugim dijelovima Federacije BiH, kudikamo je liberalnije. Tako u Kantonu Sarajevo, prema zakonu o oružju, postoji samo ograničenje o podobnosti osoba koje nabavljaju i drže oružje. Onaj tko dobije odobrenje smije na jedan oružni list posjedovati jedan komad oružja, ali zakon ne propisuje ograničenje u posjedovanju oružja, odnosno jedna osoba može se naoružavati neograničeno.

U Unsko-sanskoj županiji pojedinci mogu imati najviše jedan revolver i jedan pištolj, ali, kada je riječ o lovačkom naoružanju, mogu ga imati u neograničenim količinama, Ograničenja, nema ni u Srednjobosanskoj županiji. Prema Zakonu o držanju oružja Tuzlanske županije, pojedinac na svoje ime može imati registriran jedan pištolj.

Izmjena i dopuna Zakona

U 2020. godini stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i streljivu u HNŽ. Sukladno članku 73. Zakona, građani mogu legalizirati oružje za koje nemaju oružni list, a koje se prema ovom Zakonu može registrirati, ako najkasnije do 31. prosinca 2021. godine podnesu zahtjev za izdavanje isprave o oružju.

Podnositelj zahtjeva prilikom predaje oružja nadležnoj organizacijskoj jedinici Uprave policije prema mjestu prebivališta nije dužan dokazati porijeklo oružja, navedeno je na stranicama MUP-a HNŽ-a.

Jedini zakon usklađen sa EU

Zakon o oružju i streljivu Hercegovačko-neretvanske županije usklađen je s relevantnim popisom EU. Direkcija za europske integracije nam je potvrdila kako su tijekom analize zakonâ o oružju utvrdili da je u našoj županiji jedino ovaj zakon usklađen s EU regulativom.

Ovo je jedini zakon za koji smo dobili potvrdu da ga je ova županija u potpunosti uskladila i provodi ih po praksama EU. Za ovaj proces nadležni su županijska Vlada i Skupština, a iz Vlade su nam rekli kako su u više navrata isticali neupitnu opredijeljenost za sudjelovanje u svim procesima vezanima za pristupanje BiH Europskoj uniji.

Kopirati
Drag cursor here to close