Poplave

U Hercegovini jedino vodostaj Trebižata zabrinjavajući, u Bosni stanje puno dramatičnije

Vijesti / Flash | 11. 12. 2022. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog obilnih padavina koje su zabilježene tijekom jučerašnjeg dana i sinoć u Bosni i Hercegovini, a posebno na području Krajine došlo je do poplava, a stanje je i dalje teško, kao i u Hercegovini gdje je zbog obilnijih padavina na snazi žuti meteoalarm, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovakva situacija je prouzročila porast vodostaja rijeka u Bosni i Hercegovini. Tako je nivo rijeke Une u Bihaću na razini od 162 centimetra i ima tendenciju daljnjeg rasta. Inače, to je čak za 62 centimetra ili više od polovice povećanog vodostaja kritične točke koja za rijeku Unu iznosi 100 centimetara.

Pročitajte još

Istovremeno nivo rijeke Une u Martin Brodu je na razini 217 centimetara i na kritičnom je nivou.

Istovremeno rijeka Sana u Sanskom Mostu je na samo osam centimetara od kritične točke i trenutno je na razini 372 centimetra. Inače, kritična točka za rijeku Sanu je 380 centimetara. Sana u Sanskom Mostu ima prognoziranu tendenciju rasta.

Jutros je u 7:15 na rijeci Trebižat na Humcu izmjeren vodostaj od 308 cm, dok je na 280 cm redovna obrana od poplava. Ostala mjerna mjesta na hercegovačkim rijekama su ispod granice.

U Vrhpolju nivo rijeke Sane je na razini 260 centimetara i dalje raste.

Kritično je i u sjeveroistočnoj Bosni gdje je rijeka Jala u Tuzli na razini od 220 centimetara i ima tendenciju rasta.

Najviše padavina tijekom jučerašnjeg dana i sinoć zabilježeno je u Krajini. Tako je u Bosanskom Novom/Novi Grad palo čak 98 milimetara po metru kvadratnom kiše, a u Bihaću 79 milimetara.

Na Čemernu, u istočnoj Hercegovini registrirano je 60, Sanskom Mostu 52, a Trebinju 50 milimetara kiše po metru kvadratnom.

U Banja Luci je palo 35, Livnu 33, Gacku 30, Ivan Sedlu 27, Sarajevu 26, Foči 25, na Sokocu 24, Bileći 23, Mrkonjić Gradu 22, Zenici i Zvorniku po 21, Srebrenici i Višegradu po 20, a Gradačcu i Tuzli po 18 milimetara padavina po metru kvadratnom.

Zbog obilnijih padavina i danas je na području Hercegovine, jugoistočne, centralne i sjeveroistočne Bosne na snazi žuti meteoalarm.

Kritično u Kozarskoj Dubici

Pripadnici Uprava civilne zaštite RS upućeni su na pružanje pomoći opštini Kozarska Dubica, javili su iz ove uprave.

Uprava civilne zaštite RS moli građane da ne šire dezinformacije i paniku o pucanju nasipa.

''Prema službenim informacijama dobijenim od načelnika opštine Kozarska Dubica, došlo je do prelivanja nasipa u dužini od 100 metara, ali se ulažu svi napori da se zaštite ljudski životi i imovina na lokalitetu Dragsenić”, navode iz Uprave.

Kopirati
Drag cursor here to close