Bliski istok

U Gazi su 24 Hrvata spremna za evakuaciju

Jedini mogući koridor za izvlačenje Hrvata je prijelaz Rafah prema Egiptu, ali radi se o vrlo kompleksnoj situaciji jer je razina opasnosti najveća moguća.
Vijesti / Flash | 23. 10. 2023. u 09:00 Index.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

24 hrvatska državljana spremna su za evakuaciju iz Gaze, doznaje RTL. Diplomatskim kanalima stigao je signal da bi se uskoro mogla otvoriti granica s Egiptom, a diplomacija kaže da je spremna za izvlačenje Hrvata.

"Danas, iako to nije provjereno, javila nam se još jedna osoba - još jedna hrvatska državljanka. To bi onda bilo dvadesetčetvero. Nemamo kontakt s tom 24. osobom, nego je to posredno. Zato nismo još uvijek sigurni da se radi o pravom slučaju i o pravoj osobi, ali moglo bi biti", rekao je za RTL hrvatski veleposlanik u Egiptu Tomislav Bošnjak.

Veleposlanstvo Hrvatske u Kairu pokušalo je stupiti s njima u kontakt, ali su telefonske linije prekinute.

"Posredno doznajemo za jednu skupinu od 7, koja se sastoji od šestero djece i jedne supruge, da su u relativno dobrom stanju, jedino što su zabrinuti i ta anksioznost je nešto u čemu im mi ne možemo pomoći. Ali što se fizičkog stanja tiče, koliko doznajemo, u dobrom su stanju", govori Bošnjak.

Jedini mogući koridor za izvlačenje Hrvata je prijelaz Rafah prema Egiptu, ali radi se o vrlo kompleksnoj situaciji jer je razina opasnosti najveća moguća.

"Trebaju suglasnost obiju sukobljenih strana, treba to dobro organizirati ako govorimo o tehnici organiziranja, tu su jako bitni obavještajni podaci, zatim izviđanje, tu se štite kolone ili konvoji koji se uspostave, postoje zaštitnice. Dakle, postoji cijeli kompleksni mehanizam zaštite i naravno tu ne postoje 100 posto garancije jer rat je, ima puno kolateralnih žrtava", objašnjava analitičar za sigurnost Tonći Prodan.

"U niskom smo startu da počnemo s izvlačenjem naših državljana i da im pomognemo da dođu u Hrvatsku što prije. I to je što se tiče vozila, smještaja i ostalih logističkih pitanja. To je spremno. Međutim, političke odluke o kojima ovisimo - na njih nismo u stanju utjecati", govori Bošnjak.

Sličnih situacija iz područja zahvaćenih ratom već je bilo.

"Bilo je to recimo prije 15-ak godina u Libanonu, pa onda u Gruziji, vrlo recentno u Ukrajini, u travnju ove godine u Sudanu. Svako veleposlanstvo, svaka država brine se o svojim državljanima, daje im upozorenja da napuštaju ova područja", rekao je Prodan za RTL.

Kopirati
Drag cursor here to close