Primopredaja aplikacije

U funkciji aplikacija za elektronsku prijavu političkih subjekata putem portala 'e-Izbori'

Web portal, 'e-Izbori' koji pored drugih aplikacija sadrži i ovu aplikaciju nudi političkim subjektima potpuno jednostavan alat koji štedi vrijeme, otklanja nedoumice i greške
Vijesti / Flash | 07. 12. 2023. u 12:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Centru za edukaciju Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine danas je održana primopredaja aplikacije za elektroničku prijavu političkih subjekata putem portala ''e-Izbori'' između Misije OSCE-a u BiH i Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Primopredaju su službenom učinili Suad Arnautović, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i Nj.E. Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH.

Prema riječima Arnautovića uvođenje web aplikacije za elektroničku prijavu političkih subjekata putem portala 'e-Izbori' predstavlja značajan iskorak pred Lokalne izbore 2024. godine u Bosni i Hercegovini. Web portal, 'e-Izbori' koji pored drugih aplikacija sadrži i ovu aplikaciju nudi političkim subjektima potpuno jednostavan alat koji štedi vrijeme, otklanja nedoumice i greške, postavlja zakonom propisane uvjete te time ubrzava, pojednostavljuje i maksimalno validira unos sukladno zakonskim propisima. Ovim se smanjuje mogućnost zlouporabe što u izbornom procesu ima veliku važnost.

Veleposlanik Aggeler je pohvalio aktivnosti Središnjeg izbornog povjerenstva BiH na osiguranju demokratskih prava građana BiH i jačanju izbornog sustava i naglasio da bi vlasti trebale osigurati odgovarajuću i učinkovitu raspodjelu sredstava kako bi se osigurala funkcionalnost Središnjeg izbornog povjerenstva BIH kao institucije, uključujući i godine kada nema izbora, kao i za pokrivanje svih povezanih troškova. Prema njegovim riječima Središnjem izborno povjerenstvu BiH potrebno je osigurati potrebne resurse za razvoj njene informatičke infrastrukture, kao i za zapošljavanje dovoljnog broja kvalificiranog osoblja u svim odsjecima a posebno u službi za reviziju, pravnom i IKT sektoru.

Pozivi na proizvoljne smjene članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH su neprihvatljivi i protivni međunarodnim standardima dobre prakse u izbornim pitanjima, naglasio je veleposlanik Aggeler i dodao da bi vlasti trebale osigurati da članovi izborne administracije obavljaju svoje dužnosti bez straha od odmazde ili postupaka zastrašivanja.

Arnautović se zahvalio Misiji OSCE-a u BiH na svoj dosadašnjoj pomoći aktivnostima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i unaprjeđeniju izbornog procesa.

Tijekom ceremonije je emitiran i video spot o Aplikaciji za registraciju političkih subjekata.

Kopirati
Drag cursor here to close