Jedinstvena Rusija

Izbori u Rusiji – Priprema za produljenje Putinove vladavine

Vijesti / Svijet | 11. 09. 2023. u 10:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Rusiji su održani regionalni i općinski izbori, uključujući i izbore u četiri ukrajinske regije koje je Moskva proglasila svojom teritorijom, a rezultati pokazuju snažnu podršku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i njegovoj partiji Jedinstvena Rusija, piše Tanjug.

Među ponovo izabranima je i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, blizak Putinov saveznik, koji je osvojio više od 75 odsto glasova, prenio je Reuters.

Partija Jedinstvena Rusija pobijedila je na izborima u četiri ukrajinske  regije - Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (DNR i LRN), Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, pokazuju podaci lokalnih izbornih povjerenstava.

Izbori su, navode agencije, test za Kremlj uoči predsjedničkih izbora planiranih za početak sljedeće godine, za koje se očekuje da će produljiti Putinovu dugu vladavinu barem do 2030. godine.

Kijev je pozvao saveznike da osude "lažne" izbore. Ukrajinska sigurnosna služba SBU upozorila je da ima popis "suradnika" koji pomažu organizirati glasanje, obećavajući kaznu.

Ali dužnosnici koje je postavio Kremlj nastavili su s glasanjem, tražeći dugoročnu upravu u područjima koja je Kijev obećao ponovno zauzeti.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close