16 dana aktivizma

U Federaciji BiH primjetan je veći broj prijava obiteljskog nasilja

Neophodno je što više raditi na prevenciji i zaštiti od obiteljskog nasilja.
Vijesti / Flash | 12. 12. 2023. u 13:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obilježavajući ''16 dana aktivizma'' protiv rodno zasnovanog nasilja, Koordinacijski tim za prevenciju i zaštitu od nasilja u obitelji na području HNŽ, NVO 'Novi Put' i 'Žene BiH',  uz potporu Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini, organiziraju okrugli stol u utorak 12. prosinca 2023. godine u Mostaru.

Na prostoru Federacije BiH primjetan je veći broj prijava obiteljskog nasilja, a naročito slučajeva sa smrtnim ishodom. Neophodno je što više raditi na prevenciji i zaštiti od obiteljskog nasilja. Jedan od vidova je kampanja ''16 dana aktivizma'' koja se tradicionalno obilježava svake godine od  25. studenog do 10. prosinca.

Tijekom kampanje realizirane su različite aktivnosti poput tribina, okruglih stolova, gostovanja na TV i radio emisijama, predavanja, a sve s ciljem skretanja pozornosti javnosti na problem i suzbijanje obiteljskog nasilja.

 

Vlada HNŽ-a podržala kampanju u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

  / Vlada HNŽ

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije podržala je akciju ''16 dana aktivizma'' koju je organiziralo Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH u sklopu obilježavanja globalne kampanje u borbi protiv rodno zasnovanoga nasilja. Cilj je jačanje svijesti o potrebi zaustavljanja nasilja nad ženama i djevojčicama, a mjerodavno je federalno ministarstvo ove godine univerzaliziralo kampanju, želeći joj pojačati vidljivost i doseg.

Inače, Federalno je ministarstvo rada i socijalne politike potpisalo Opću deklaraciju o suradnji protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u FBiH s pet sigurnih kuća s područja Federacije, raspoređenih u Bihaću, Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Zenici. Time je preuzeta obveza, između ostaloga, i osigurati sigurna utočišta za žene žrtve nasilja te pojačanje aktivnosti na podizanju svijesti s ciljem smanjenja stigmatiziranja žrtava i poticanja zajednice na aktivno sudjelovanje u prevenciji nasilja. Ministarstvo se obvezalo i zagovarati jačanje zakonskih mjera i institucionalnoga okvira kako bi osigurali brzu, učinkovitu i pravednu pravnu zaštitu žena žrtava nasilja, ali i poticati suradnju između pravosudnih tijela i organizacija koje pružaju potporu žrtvama.

''Sami su bedževi simboličan čin, a na svima je nama snažno dići glas i povlačiti konkretne poteze kako bismo upozorili na ovu sramotnu i, nažalost, u posljednje vrijeme učestaliju pojavu zlostavljanja žena, djevojčica i uopće djece i nezaštićenih osoba. Naravno da ćemo zdušno stati uz svaku inicijativu koja djeluje u ovomu smjeru, a i sami, u našemu radu, u sami vrh prioriteta stavljamo izgradnju sigurnoga društva koje radi na prevenciji nasilja, također i na oštromu sankcioniranju nasilnika i pružanju pune potpore žrtvama svakoga oblika nesnošljivosti, agresivnosti i zlostavljanja'' poručila je predsjednica Vlade HNŽ-a Marija Buhač.

Video: Žena koja je preživjela nasilje
Kopirati
Drag cursor here to close