U pritvoru

Srbija nema nijedno zakonsko uporište za zadržavanje Osmanovića

''Tim ugovorom je jasno definirano da osobe koje imaju prebivalište, ali državljanstvo moliteljice se trebaju izručiti onoj državi koja podnosi takav zahtjev", rekao je odvjetnik Mirsad Crnovršanin.
Vijesti / Flash | 18. 12. 2019. u 19:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skoro mjesec dana Osman Osmanović nalazi se u pritvoru u Srbiji. Ročište po zahtjevu za njegovo izručenje Bosni i Hercegovini bit će održano u ponedjeljak u Beogradu, potvrdio je Osmanovićev odvjetnik Mirsad Crnovršanin.

Istaknuo je, kako Srbija nema niti jedno zakonsko uporište za njegovo zadržavanje, te se očekuje da će postupiti prema načelima pravičnosti, navodi N1.

Zahtjev za ekstradiciju

"Mi očekujemo da Sud prihvati zahtjev Tužiteljstva BiH za izručenjem, prije svega, jer postoji ugovor između BiH i Republike Srbije u postupanju predmeta, pružanju predmeta ratnih zločina, pogotovo kada je u pitanju suradnja u kaznenim predmetima. Tim ugovorom je jasno definirano da osobe koje imaju prebivalište, ali državljanstvo moliteljice se trebaju izručiti onoj državi koja podnosi takav zahtjev", rekao je to odvjetnik Mirsad Crnovršanin.

A zahtjev za ekstradiciju uputio je ministar pravde BiH 4. prosinca, potvrđeno  je iz nadležnog ministarstva:

"Obavještavamo Vas da je molba za izručenje Osmana Osmanovića, na zahtjev Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, upućena Ministarstvu pravde Republike Srbije dana 4.12.2019. godine."

U Tužiteljstvu BiH bez detalja o cijelom slučaju. Glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić istaknula je da sa Tužiteljstvom Srbije imaju otvorenu i transparentnu suradnju, između ostalog i o ovom pitanju, te vjeruje da će se naći zajednička rješenja u okviru zakona:

"Mi smo već poduzeli mjere u BiH, mi smo podnijeli zamolnicu da se predmet ustupi Tužiteljstvu BiH u rad. Međutim, to je u okviru međunarodne pravne pomoći, jer je više sudionika, pa ćemo vidjeti kako će to dalje ići, uglavnom mi sa kolegama raspravljamo otvoreno i transparentno i pokušavamo na najbolji mogući način prevazići ove probleme."

Prema rješenju Višeg suda u Beogradu pritvor Osmanoviću može trajati najviše tri mjeseca. Svakih 30 dana ispitat će se postoje li razlozi za produžavanje ili ukidanje pritvora. Njegov odvjetnik ističe da je Osmanović u teškom zdravstvenom stanju, te da mu se u pritvoru krše osnovna ljudska prava.

Raniji slučajevi uhićenja

"Njemu pritvorski službenici, odnosno Viši sud ne dozvoljava da koristi naočale koje su oduzete prilikom lišavanja slobode već iziskuju potrebne druge oftalmološke preglede od strane zdravstvenih institucija Republike Srbije na koji način je njemu uskraćeno pravo da on čita sve dokumente koji mu se stavljaju na teret", kazao je odvjetnik Crnovršanin.

Osmanović se sumnjiči za kazneno djelo ratni zločin protiv civilinog stanovništva srpske nacionalnosti i ratnih zarobljenika u ljeto 1992. godine u Gornjem Rahiću kod Brčkog. Njegovo uhićenje ponovno je aktualiziralo nikada zatvoreno pitanje između dvije zemlje o slučajevima uhićenja bh. građana na teritoriji Srbije.

Prošle godine prilikom ulaska u Srbiju uhićen je i Husein Mujanović. Podsjećamo i na slučajeve Ganić, Divjak, Orić i slučaj llije Jurišića, koji je nakon provedene tri i pol godine u srbijanskom pritvoru pravomoćno oslobođen optužbi. Nakon svega pokrenuo je tužbu protiv Srbije.

Istovremeno, Srbija i dalje nije izručila generala Novaka Đukića, pravomoćno osuđenog na 20 godina zatvora za zločine počinjene na Tuzlanskoj kapiji. Potjernica iz BiH na snazi je duže od pet godina.

Kopirati
Drag cursor here to close