Potpisan protokol

Tužiteljstvo HNŽ-a i Financijska policija FBiH surađuju, nove optužnice na pomolu?

Amel Topalović istaknuo je da će ovaj pristup osigurati da se kapaciteti Financijske policije i inspektora kao ovlaštenih službenih osoba u potpunosti iskoriste za potrebe otkrivanja korupcije, gospodarskog kriminala...
Vijesti / Flash | 21. 12. 2021. u 16:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Protokol o međusobnoj suradnji u otkrivanju i procesuiranju kaznenih djela između Županijskog tužiteljstva HNŽ-a i Financijske policije Federacije BiH potpisan je u petak kao rezultat aktivnosti koje je podržao Projekt Britanskog veleposlanstva u Sarajevu, priopćeno je u utorak iz Županijskog tužiteljstva u Mostaru.

Protokol o suradnji između ove dvije institucije potpisali su glavni županijski tužitelj Zdenko Kovač i v.d. glavnog inspektora Financijske policije FBiH Amel Topalović.

Ocijenjeno je kako je protokol rezultat opredjeljenja obje institucije da ojačaju suradnju u cilju provođenja proaktivnih istraga u borbi protiv korupcije, financijskog i gospodarskog kriminala.

Zajedničko planiranje, suradnja prije i u tijeku istraga je, kako se navodi, ključni pristup koji će omogućiti učinkovitiji pristup i gonjenje počinitelja ovih kaznenih djela.

V.d. glavnog inspektora Financijske policije FBiH Amel Topalović istaknuo je da će ovaj pristup osigurati da se kapaciteti Financijske policije i inspektora kao ovlaštenih službenih osoba u potpunosti iskoriste za potrebe otkrivanja korupcije, gospodarskog kriminala i financijskih prijevara pravnih i fizičkih osoba, te sudjelovanje Financijske policije u financijskim istragama, što je jedan od prioriteta i Financijske policije i Županijskog tužiteljstva.

Glavni županijski tužitelj Zdenko Kovač potvrdio je da nakon sličnog dokumenta koji je potpisan s Poreznom upravom FBiH i s Agencijom za javne nabavke BiH, potpisivanje Protokola s Financijskom policijom FBiH, potvrđuje opredjeljenje ovog Tužiteljstva da unaprijedi koordinaciju, suradnju, kao i timski rad s agencijama za provođenje zakona, a sve u cilju efikasnije borbe protiv svih vidova financijskog kriminala i borbe protiv korupcije.

Potpisivanje sličnih protokola planira se i s drugim agencijama za provođenje zakona.

Rukovoditelji institucija izrazili su svoje zadovoljstvo potpisivanjem Protokola, te su naglasili da se na ovaj način doprinosi realizaciji preporuka o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji.

Učinkovita i profesionalna suradnja agencija za provođenje zakona i tužiteljstava, kako je istaknuto, zasigurno će rezultirati većim brojem optužnica u predmetima organiziranog kriminala i korupcije, uključujući i one na visokoj razini.

Kopirati
Drag cursor here to close