Istraga

Dvije godine od prijave o nezakonitom poslovanju Tužiteljstvo HNŽ bez reakcije

Ovu kaznenu prijavu uposlenici su u listopadu 2019. podnijeli Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije...
Vijesti / Flash | 30. 09. 2021. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su prošle dvije godine od podnošenja kaznene prijave uposlenika protiv tadašnjeg direktora Operatora za obnovljivi izvor energije i efikasnu kogeneraciju (Operator za OIEiEK) Boriše Misirače zbog nezakonitog postupanja u radu ove institucije, Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije do danas nije završilo istragu, niti su nepravilnosti otklonjene uprkos upozorenjima Financijske policije i Europske komisije, pokazuje analiza Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Ovu kaznenu prijavu uposlenici su u listopadu 2019. podnijeli Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), a nakon godinu i četiri mjeseca uslijedila je nova, također protiv Boriše Misirače zbog nezakonitog zapošljavanja dodatnih radnika. U ožujku 2021. podnijeta je i treća kaznena prijava zbog nezakonite dodjele dinamičkih kvota – maksimalnog nivoa proizvedene snage koja se može prodati tijekom godine.

U prvoj prijavi, podnesenoj nakon niza žalbi Upravnom odboru Operatora za OIEiEK, dugogodišnji uposlenici su ukazali na sistemske nezakonitosti koje provodi sada već bivši direktor Misirača, među kojima su oduzimanje pečata ovlaštenoj osobi, nepoštivanje kvote za dodjelu povoljne pozicije privilegovanih potrošača električne energije i odluka Upravnog odbora, te uklanjanje zakonski obaveznih podataka o tome kome su dodijeljene kvote sa službene internet stranice, odnosno registra podnositelja zahtjeva.

Dvojica zaposlenika Operatora za OIEiEK koji su potpisnici kaznenih prijava protiv bivšeg direktora Misirače, pristali su govoriti za BIRN BiH anonimno, jer smatraju da, kao ni njihove kolege prijavitelji, nisu institucionalno zaštićeni, bez obzira što ukazuju na oštećivanje građana, od kojih se uglavnom financira Operator.

“Operator se još uvijek koristi kao česma za mužnju para građana prema ‘povlaštenim’ investitorima. Najveći problem je što, i nakon promjene direktora, i priznavanja kriminala počinjenog od strane prethodnog direktora Boriše Misirače, nije došlo do promjene”, rekao je jedan uposlenik Operatora, dodavši da se nakon tri kaznene prijave nije dogodilo ništa.

Na stranici Operatora nisu transparentne informacije o dinamičkim kvotama. Kako se navodi, trenutno se provode aktivnosti “na utvrđivanju činjeničnog stanja” i u skladu sa Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, ove informacije će se, “što skorije, učiniti dostupnim na internet stranici Operatora za OIEiEK”.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je navelo kako su zajedno s Vladom FBiH zahtijevali od Operatora za OIEiEK da izvrši ažuriranje internet stranice, posebno registara za dinamičke i slobodne dinamičke kvote. Iz Operatora im je, kako su 16. rujna naveli u odgovoru BIRN-u BiH, rečeno da će se ažuriranje izvršiti u roku od 15 dana.

Sanela Klarić, članica Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, smatra kako korupcija ne može djelovati u transparentnom okruženju, te da je Operatoru do sada sve dozvoljeno od strane Vlade Federacije.

“Pune dvije godine iz Operatora nije izašla nikakva informacija o radu Operatora. Niti kroz izvještaje o radu, niti na njihovoj internet stranici. Dakle, njemu je to dozvoljeno. Po meni, to je saučesništvo”, kazala je ona.

Na upit BIRN-a BiH, iz Vlade Federacije je odgovoreno da su upit proslijedili u Kabinet federalnog ministra energije, rudarstva i industrije, jer se radi o njihovoj nadležnosti.

Pročitajte potpuni tekst.

Kopirati
Drag cursor here to close