Sustav

Tužiteljstvo KS formiralo predmet zbog smrti dr. Pašagića

Smrt doktora epidemiologa Šefika Pašagića u jeku pandemije korona virusa upalila je alarme u Kantonu Sarajevu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini.
Vijesti / Flash | 07. 04. 2020. u 16:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Tužiteljstvo KS formiralo je predmet u vezi smrti doktora Pašagića. Bit ce izvršene provjere kako bi se utvrdilo ima li elemenata krivičnog djela", potvrdila je danas medijima glasnogovornica Tužiteljstva Azra Bavčić.

Podsjetimo, smrt doktora epidemiologa Šefika Pašagića u jeku pandemije korona virusa upalila je alarme u Kantonu Sarajevu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini. Nakon njegove smrti, obitelj i javnost traže odgovore na pitanja o okolnostima njegove smrti.

Elna Pašagić, supruga preminulog doktora epidemiologa Šefika Pašagića, za portal Klix.ba ispričala je kroz šta su ona i njen muž prolazili u proteklom periodu.

"On je imao 60 godina, ali srce kao da je sportaš od 30 godina, to se može potvrditi. Prof. dr. Šefik je bio poznat po tome da je preventivan, da je vodio zdrav život. I da on, takav čovjek, njima umre, a da ga nisu ni stavili na respirator. Zamislite kada se to dogodi nekome tko se bori u našem sustavu, stalno je pozivao na deratizaciju, pa kad se korona pojavila... On je molio da ga pregledaju, da mu daju uputnicu. On je zvao svoje kolege da ih pita što da rade", navela je ona.

Na današnjoj pres-konferenciji novinari su, između ostalog, o ovom slučaju pitali i ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Vjekoslava Mandića. Novinari su Mandića pitali funkcionira li protokol koji se primjenjuje prema pacijentima.

"Protokol je ustaljen. Kada odgovorne osobe rade po protokolu, mi ne bismo trebali imati problema. Očito da ovdje ima i nekakve neodgovornosti, problema u komunikaciji, pripadnosti zdravstvenoj ustanovi. Mi sa federalne razine ne možemo se petljati, jer dio zdravstvene vlasti pripada kantonima i oni mogu odlučivati o tim probemima", kazao je Mandić.

Novinari su pitali nosi li u ovom slučaju netko odgovornost?

"Ne bih sad znao, nemam uvida u sve činjenice. Treba tražiti izjašnjenje od kantonalnih zdravstvenih ustanova, što se dogodilo. Kad oni napišu izjašnjenje, onda bi trebali donijeti sud tko je odgovoran", naveo je federalni ministar zdravtsva.

Dr. Pašagić preminuo je u 61. godini u izolatoriju u Podhrastovima nakon što je 15 dana je imao tešku kliničku sliku. Bio je član Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i epidemiološke komore SAD i BiH, piše N1.

Kopirati
Drag cursor here to close