Zlonamjerne etikete

Erdogan će uhićivati po BiH?!

Nije jasno zašto su imena otkrivena ministru, a ne prema protokolu, obavještajnim relevantnim institucijama i agencijama BiH
Vijesti / Flash | 13. 09. 2023. u 13:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez podigao je veliku prašinu izjavivši da mu tijekom sastanka sa zamjenikom ministra obrane Republike Turske dana imena visokih dužnosnika BiH za koje vlada ove zemlje smatra da su 'gulenovci', odnosno članovi kako ih je turski režim nazivao ''Naoružane terorističke grupe FETO'', čiji je osnivač Fetullah Gulen, koji je 2016. izvršio državni udar u Turskoj, tijekom prethodnog mandata Recep Tayyipa Erdogana, piše Dnevni Avaz.

Zašto ministru, a ne agencijama?

Nije jasno zašto su ta imena otkrivena ministru, a ne prema protokolu, obavještajnim relevantnim institucijama i agencijama Bosne i Hercegovine, kao što nije jasno što turske vlasti žele od BiH u vezi s tim pitanjem te zašto Helez s tim izašao u javnost bez konzultacija s institucijama ove države.

Helez trenutno boravi u službenoj posjeti Ujedinjenom kraljevstvu te je za Avaz iz Londona poručio:

''Da, razgovarali smo o mnogim temama u Turskoj, pa i o toj. Naravno da nisam donosio nikakve odluke o tom pitanju. Posljednju riječ će dati organi ministarstva kao i drugi državni organi u čijoj je to nadležnosti. Ne može na mene nitko izvršiti pritisak, jer ovo je moja država, ali trebamo sa svima razgovarati, posebno s našim prijateljima Turcima.

Nije oktrio imena

Također iako ministar Helez nije navodio niti jedno ime, nije ni negirao špekulacije koje je voditelj emisije u kojoj je gostovao sugerirao, je li riječ o Aliji Kožljaku, šefu kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Helez je samo odgovorio da su u pitanju vojna lica sadašnja ili bivša, pa da voditelj i gledatelji sami zaključe.

''Ovo je još jedan primjer neodgovornih i nepromišljenih izjava, osoba koja je plasirala sve gluposti mora shvatiti da je bih neovisna i suverena država, koja ima svoje legalne institucije u kojoj ministar obrane mora raditi isključivo u skladu sa svojim nadležnostima. Očigledno, neki su sebi dali za pravo da rade nešto što nije u njihovoj nadležnosti. To je loše za državu naveo je Alija Kožljak u izjavi za Avaz.

Zlonamjerno etiketiranje

Naglasio je da smo svjedoci da se na našoj političkoj sceni zbog sitnih interesa pojedinaca i grupa ljudi neoprezno i zlonamjerno etiketiraju te da se o njima iznose teške laži.

''Posljednjih dana moje ime se našlo na meti potpuno bezrazložno i besmisleno. S tim u vezi, kao čovjek koji poštuje institucije i zakone zatražit ću da pravnim putem bude zaštićeno moje pravo i pravo svakog čovjeka u ovoj zemlji da ga bez razloga i povoda ne može klevetati i stavljati u razne kontekste. Cijeli svoj životni vijek ja sam profesionalac, legalista, čovjek koji ispred svega stavlja interese zemlje i u takav kurs ću zadržati u svakoj djelatnosti koju budem vršio. Odnosi BiH i Turske građeni su desetljećima, i to prijateljstvo ne smije biti ugroženo nepromišljenim djelovanjem pojedinaca koji lažnim optužbama žele diskreditirati i mene i instituciju u kojoj radim'', naglasio je Kožljak.

Slučaj Mahmuljin

Podsjetimo, Sud BiH i Ministarstvo pravde uputili su molbu Republici Turskoj da nakon raspisivanja međunarodne potjernice izruči Sakiba Mahmuljina koji je osuđen za ratne zločine. Odgovor nikada nisu dobili. Također, tursko veleposlanstvo nikad nije odgovorilo na ponovljene upite portala Bljesak.info o ovome slučaju. Nekadašnji zapovjednik Trećeg korpusa Armije BiH presudom Suda BiH osuđen je na osam godina zatvora jer je sud zaključio da nije spriječio ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika odreda "El-Mudžahidin" na području Vozuće i Zavidovića. 

Mahmuljin je u Tursku navodno otišao još u listopadu prošle godine. Ranije je iz Suda BiH potvrđeno kako ova institucija ima informaciju da se osuđeni Mahmuljin nalazi u Turskoj na liječenju, a tu informaciju dobili su od njegovog punomoćnika. 

S obzirom na to da Mahmuljin nije stupio na izdržavanje kazne, Sud BiH je raspisao međunarodnu potjernicu za njim pa su Interpolu dostavljene sve informacije koje je Sud BiH posjedovao. 

Kopirati
Drag cursor here to close