Hitno zasjedanje VM BiH

Turković traži da BiH uputi humantiranu pomoć u Ukrajinu

''Humanitarne posljedice po civilno stanovništvo već sada su pogubne i devastirajuće. Službeni izvještaji govore o gubicima života i ozljedama civila, uništavanju civilne infrastrukture i napuštanju domova''
Vijesti / Flash | 28. 02. 2022. u 10:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je dopis Glavnom tajništvu Vijeća ministara BiH u kojem predlaže da Vijeće ministara BiH održi hitnu sjednicu i donese odluku o upućivanju humanitarne pomoći u Ukrajinu.

''Dramatično pogoršanje sigurnosne situacije u Ukrajini, uzrokovano vojnom akcijom koja je u toku i direktno prijeti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, dovodi do katastrofalnih posljedica po ljudske živote i imovinu. Humanitarne posljedice po civilno stanovništvo već sada su pogubne i devastirajuće. Službeni izvještaji govore o gubicima života i ozljedama civila, uništavanju civilne infrastrukture i napuštanju domova od strane civilnog stanovništva u potrazi za područjima veće sigurnosti za svoje živote'' - navodi Turković.

Imajući u vidu navedeno, predlaže hitno zasjedanje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, radi donošenja odluke o urgentnom upućivanju humanitarne pomoći Ukrajini. Sigurnost i pristup humanitarnoj pomoći mora biti garantirana svim ugroženim osobama, u skladu sa odredbama međunarodnog humanitarnog prava.

''Ministarstvo vanjskih poslova BiH predlaže zakazivanje izvanredne sjednice Vijeća ministara BiH, u cilju donošenja zaključka kojim bi se zadužilo Ministarstvo financija i trezora BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH za realizaciju istih, odnosno na kojoj bi se donijela odluka o tome da se raspoloživa sredstva tekuće rezerve dostave Vladi Ukrajine ili upotrijebe za nabavku i slanje humanitarne pomoći Ukrajini'' – navedeno je u prijedlogu.

Kopirati
Drag cursor here to close