Tužitelj

Brammertz: Ovo nije presuda srpskom narodu

''Došlo je vrijeme da prihvatimo istinu. Mladić se svrstava u red najvećih ratnih zločinaca u suvremenoj povijesti. Namjerno je koristio svoj položaj vojnog zapovjednika za napade na nevine civile, koji su ubijani, mučeni, silovani i protjerivani''
Vijesti / Flash | 08. 06. 2021. u 17:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Serge Brammertz, glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, nakon konačne presude Ratku Mladiću rekao je da je došlo vrijeme prihvatanja istine, i da se Mladić svrstava u red najvećih ratnih zločinaca u suvremenoj povijesti.

Ratko Mladić, zapovjednik Glavnog stožera vojske bosanskih Srba, danas je pravomoćno osuđen na doživotni zatvor zbog zločina koje je počinio. Žalbeno vijeće je odbacilo žalbene navode obrane i podržalo ključne nalaze Pretresnog vijeća.

''Došlo je vrijeme da prihvatimo istinu. Mladić se svrstava u red najvećih ratnih zločinaca u suvremenoj povijesti. Namjerno je koristio svoj položaj vojnog zapovjednika za napade na nevine civile, koji su ubijani, mučeni, silovani i protjerivani bez ikakvog razloga osim svoje nacionalnosti i vjere. Raspirivao je etničku mržnju i lagao one koje je navodno branio kako bi opravdao svoje zločine. U trenutku kada je imao moć života ili smrti nad tisućama nevinih muškaraca i dječaka u Srebrenici, naredio je njihovo potpunu eliminaciju i počinio genocid'', izjavio je Brammertz.

Brammertz poručuje da bi Mladića trebali osuditi svi odgovorni zvaničnici u bivšoj Jugoslaviji i širom svijeta.

''Njegovo ime trebalo bi uvrstiti na listu najizopačenijih i najbrutalnijih ličnosti u povijesti'', dodao je i nastavio:

''Ovo nije presuda srpskom narodu, kojim su Mladić i njegove pristalice manipulirali desetljećima. Mladićeva krivica je samo i jedino njegova. Završetkom ovog predmeta, žrtve i preživjeli bi trebali biti u prvom planu'', rekao je Brammertz.

Žalbena presuda ponovo potvrđuje šta su oni pretrpjeli, navodi tužitelj, te dodaje da ona potvrđuje i hrabrost svjedoka koji su svjedočili i rekli istinu.

''U ime Tužiteljstva želio bih odati priznanje žrtvama i preživjelima koji nikada nisu odustali od svoje potrage za pravdom. Iskazujemo im duboku zahvalnost, jer bez njih ne bismo mogli obaviti svoj posao. Nadamo se da će im današnja presuda pružiti određenu mjeru utjehe i osjećaj da je, bez obzira na svu štetu koju su pretrpjeli i koliko su dugo čekali, pravda moguća'', poručuje Brammertz.


On se zahvalio diplomatskoj zajednici i medijima koji su podržavali rad više od dvije decenije. Odigrali ste ključnu ulogu u naporima da Mladić konačno bude proglašen odgovornim za svoje zločine – istakao je.

''Konačno, današnja presuda trebala bi nas podsjetiti i na pravdu koju tek treba postići. Širom bivše Jugoslavije i dalje treba istražiti i procesuirati tisuće osumnjičenih za ratne zločine na svim stranama. Sada je odgovornost na domaćim tužiocima i sudijama da nastave ovaj posao, a Tužiteljstvo se obavezalo da će im pružiti punu podršku. Zajedno, možemo osigurati da sve žrtve genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji dočekaju da vide kako oni koji su im nanijeli nepravdu odgovaraju za svoje zločine'', istakao je Brammertz.

 

Kopirati
Drag cursor here to close