Telefonom

Turković s Brammertzom: Srbija krši Protokol o suradnji

Vlasti Srbije odbijaju izručiti Bosni i Hercegovini osobe koje su osuđene za ratne zločine i genocid ili se protiv njih vode kazneni postupci, kao što je to slučaj sa predmetima protiv Novaka Đukića, Duška Kornjače ili Milomira Savičića.
Vijesti / Flash | 22. 09. 2021. u 17:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je danas telefonski s glavnim tužiteljem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MMKS) Sergeom Brammertzom, između ostalog, o suradnji Bosne i Hercegovine sa MMKS, pitanjima regionalne suradnje u procesiranju ratnih zločina i o uhićenju bh. državljanina Edina Vranja u Srbiji, te o slučajevima 'Mujanović' i 'Osmanović'. Posebno je naglašena važnost aktivne suradnje tužiteljstava dviju država.

Ministrica Turković je ukazala na činjenicu da Srbija ne poštuje Protokol o suradnji koji su 2013. godine potpisala tužiteljstva dviju država, a definira blagovremenu razmjenu informacija o istragama i optužnicama.

Također, ministrica Turković je istakla da je pitanje procesuiranja ratnih zločina pitanje provođenja mira te da ovakvo postupanje Srbije direktno krši predmetni Protokol, ali i druge propise međunarodnog prava i atakuje na suverenitet Bosne i Hercegovine, regionalnu suradnju i prava i slobodu kretanja bh. državljana.

Istovremeno, kako je navela, vlasti Srbije odbijaju izručiti Bosni i Hercegovini osobe koje su osuđene za ratne zločine i genocid ili se protiv njih vode kazneni postupci, kao što je to slučaj sa predmetima protiv Novaka Đukića, Duška Kornjače ili Milomira Savičića. Bilo je govora i o provođenju Revidirane Strategije za procesuiranje ratnih zločina, priopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close