Turković s Gallagherom o odnosima Svete Stolice i BiH
''Vatikan je oduvijek posebno cijenio i razumijevao važnost očuvanja multietničkog, multireligijskog, humanog, građanskog i ljudskog karaktera Bosne i Hercegovine kao države koja kroz svoju dugu povijest baštini europske vrijednosti''.

Turković s Gallagherom o odnosima Svete Stolice i BiH

Vijesti / Flash | 17. 03. 2022. u 18:47 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 17. ožujka 2022. godine u Sarajevu s tajnikom za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, koji boravi u četverodnevnom posjetu Bosni i Hercegovini.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan je tête-à-tête sastanak ministrice Turković i tajnika za odnose s državama Gallaghera, a potom i sastanak izaslanstava Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Državnog tajništva Svete Stolice.

Na početku press konferencije koja je uslijedila nakon sastanaka ministrica Turković je poželjela dobrodošlicu nadbiskupu Gallagheru i izrazila zadovoljstvo njegovom posjetom Bosni i Hercegovini.

Istaknula je da između BiH i Svete Stolice postoji visoka razina razumijevanja situacije u kojoj se Bosna i Hercegovina i cijela regija nalaze, a posebno je naglasila podršku Svete Stolice europskim aspiracijama BiH i zahtjevima za što brže dostizanje kandidatskog statusa.

''Odnosi Bosne i Hercegovine i Svete Stolice su kontinuirano dobri i jedna smo od rijetkih europskih država koju su tri puta posjećivali poglavari rimokatoličke crkve. Podrška Bosni i Hercegovini, našem teritorijalnom integritetu i suverenosti je snažna i nikada nije bila upitna'', istaknula je ministrica.

Dodala je da BiH i Sveta Stolica, posebno, dijele tradicionalnu predanost međureligijskom dijalogu, toleranciji, jednakosti, poštivanju prava svih, posebno manjina i prava svakog čovjeka.

''Vatikan je oduvijek posebno cijenio i razumijevao važnost očuvanja multietničkog, multireligijskog, humanog, građanskog i ljudskog karaktera Bosne i Hercegovine kao države koja kroz svoju dugu povijest baštini europske vrijednosti''.

Ministrica je dodala da se svijet suočava, ne samo sa humanitarnom katastrofom, nego i sa kršenjem međunarodnog prava i ugrožavanjem individualne i kolektivne sigurnosti, kakvu Europa ne pamti još od agresije na Bosnu i Hercegovinu i druge države regije.

''Međunarodna zajednica mora biti jedinstvena, snažna i nepokolebljiva u naporima za uspostavljanje i očuvanje mira. Svaki novi dan rata, donosi nove žrtve, nove zločine, novo razaranje i nove ožiljke koji će zacjeljivati desetljećima poslije'', istaknula je ministrica na kraju svog obraćenja.

Nadbiskup Gallagher je podsjetio da je Sveta Stolica među prvima uspostavila diplomatske odnose s Bosnom i Hercegovinom i izrazio zadovoljstvo dobrim odnosima kao i doprinosom Katoličke crkve državi Bosni i Hercegovini. Posebno je naglasio potporu Svete Stolice europskom putu naše zemlje, priopćio je Ured za odnose s javnošću MVP BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close