Sastanak

Bisera prvom čovjeku NATO-a prenijela zabrinutost ''razmaženih''

Sugovornici su razmotrili napredak u odnosima BiH i NATO-a te aktualna politička pitanja.
Vijesti / Politika | 08. 02. 2022. u 18:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se u utorak u Briselu sa Jensom Stoltenbergom, generalnim tajnikom Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

Sugovornici su razmotrili napredak u odnosima BiH i NATO-a te aktualna politička pitanja. Izražena je snažna podrška teritorijalnom integritetu i stabilnosti BiH te zabrinutost zbog retorike i aktivnosti koje podrivaju državne institucije.

Poručeno je kako su BiH i Zapadni Balkan ključni i za stabilnost Europe te da je NATO prisustvo kontinuirano.

Ministrica Turković je generalnom tajniku Stoltenbergu prenijela i zabrinutost bh. građana zbog činjenice da politička kriza izazvana antidaytonskim djelovanjem sve više prelazi u sigurnosnu te izaziva strah, posebno kod povratničkog stanovništva u bh. entitetu Republika Srpska, ali i u drugim dijelovima BiH.

Naglasila je da BiH podržava NATO raspravu otvorenih vrata smatrajući je povijesnim uspjehom koji je donio i sačuvao mir. BiH je prije 15 godina, potpisom tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića ušla u Partnerstvo za mir sa NATO što je bio ključni doprinos napretku.

''Svaki korak dalje će značiti više mira i sigurnosti u BiH i regiji'', poručila je Turković. Ministrica je čestitala generalnom tajniku Stoltenbergu na uspješnom mandatu. Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH pri NATO Mitar Kujundžić, piše N1.

Kopirati
Drag cursor here to close