Prvi slučaj korone

Na kraju dana: Duga 24 sata u Mostaru - korona, sjednice, mjere...

Pojava prvog slučaja zaraze koronavirusom unijela je nemir među građane Mostara, ali i u SKB Mostar.
Vijesti / Flash | 17. 03. 2020. u 19:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo dan nakon što je predjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg rekao kako ''korona neće južno od Ivana'', u Mostaru se pojavio prvi slučaj zaraze koronavirusom.

''Jučer su u SKB Mostar primljena 2 pacijenta sa šireg područja Mostara – otac i sin, po njihovom navodu, bez pozitivne epidemiološke anamneze, te s respiratornim teškoćama i upalom pluća, koji su potom smješteni na Odjel za plućne bolesti. Tijekom jutra u SKB Mostar testirani su na COVID-19, te je za oca utvrđen pozitivan, a za sina negativan rezultat.'', potvrđeno je iz Kriznog stožera HNŽ-a.

Na pressici smirivali novinare i javnost

Uslijedila je nakon toga press konferencija na kojoj su iz Kriznog stožera pokušali smiriti novinare i javnost, s obzirom da je nemir među građane unijela činjenica kako je koronavirus u Hercegovini ''buknuo'' upravo u bolnici.

Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, rekao je da je u pitanju muškarac, koji je ranije zajedno sa svojim sinom bio smješten na Odjel za plućne bolesti Sveučilišne bolnice Mostar 

"Nema panike. U Mostaru rade odgovorni ljudi, napravljen je protokol postupanja. Očekivali smo da se ovako nešto može dogoditi. Imamo situaciju na koju znamo odgovoriti. Prepustimo da struka radi. Ne trebamo sijati paniku. Protokol je jasan. Pokušat će se utvrditi s kim su te osobe kontaktirale. To se može uraditi u suradnji s njima", kazao je Pavlović.

Dodao je kako kako zaraženi pacijent tvrdi da nije doputovao u Mostar iz neke od zemalja koje su najviše pogođene koronavirusom.

Provjeravaju se kontakti zaraženog pacijenta

"Mi ne možemo nekoga uvjeravati je li bio u Italiji, Njemačkoj, Austriji, ako on kaže da nije. Tek se u naknadnom postupku može utvrditi je li netko krivo informirao javnost, obmanuo svoje liječnike ili rekao neistinu medicinskom osoblju. U ovom trenutku mi možemo jedino i isključivo vjerovati onome što su kazali pacijenti", rekao je Pavlović. 

Dr. Ante Kvesić, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, izjavio je  da su muškarac kod kojeg je utvrđen pozitivan rezultat i njegov sin, koji je, za sada, negativan, prevezeni s Odjela za plućne bolesti na Kliniku za infektivne bolesti.

Zajedno s njima, na Kliniku je prevezen još jedan pacijent, koji je, zapravo, boravio s njima u sobi na Odjelu za plućne bolesti.

''Postupili smo prema svim mjerama i uputama koje su naložene, sve smo dezinficirali. Naša stručna ekipa sačinila je analizu i sve osobe koje su s njima od jučer, kada su primljeni na Odjel, bile u kontaktu, upućene su u izolaciju. U najkraćem, uradili smo sve što je potrebno i idemo dalje'', kazao je dr. Kvesić.

U međuvremenu, gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić, na prijedlog Stožera civilne zaštite Grada Mostara, u utorak je donio odluku o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (covid 19) na području Grada Mostara.

Stanje nesreće proglašeno u Mostaru

''Proglašava se stanje nesreće uzrokovana pojavom koronavirusa (COVID - 19) na području Grada Mostara od dana (utorak) 17. ožujka 2020. godine'', stoji u priopćenju iz Grada.

Zasjedala je i Vlada HNŽ, koja je donijela odluku o proglašenju nepogode.

''Sukladno tome aktivira se stožer Civilne zaštite i stavljaju se na raspolaganje sve zalihe opreme. Također je naložila da sva ministarstva i pravni subjekti sve svoje potencijale stave na raspolaganje stožeru Civilne zaštite'', istaknuli su iz Vlade.

Uz to, Vlada je dala preporuku za ograničavanje radnog vremena do 18 sati, a ovlasti da se ta preporuka provede u praksi je na lokalnim vlastima. Dok se starijim osobama da ne izlaze i ne koriste javne prostore.

I Vlada FBiH imala je sjednicu, na kojoj je izdvojila 30 milijuna KM koje će biti na raspolaganju Sveučilišno-kliničkim centrima čiji je osnivač Federacija BiH.

I MUP HNŽ oglasio se priopćenjem za javnost - pozivaju građane da pozovu policiju na broj 036 383 232 ako imaju saznanja da su neke osobe došle iz rizičnih zemalja, a nisu u samoizolaciji. Ako vam se nitko ne javi na ovaj broj uvijek možete probati na 122.

Građani HNŽ-a sve prijave o nepoštivanju naredbi vezanih za koronavirus trebaju prijaviti na telefonski broj operativnog centra Civilne zaštite 036/327-387 ili 063/000-121 ili 121.

Vlada HNŽ-a na današnjoj sjednici donijela je Odluku o proglašenju nepogode uzrokovane pojavom koronavirusa te na temelju Odluke sve ovlasti vezano za postupanje institucija HNŽ-a sada idu preko Županijskog centra civilne zaštite HNŽ-a, potvrđeno je iz Ureda za Odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close