Daleka je Amerika

Trump produžio Dodikove muke

Pojašnjeno je da je novom odlukom predsjednika Trumpa, koja je zbog pandemije koronavirusa promakla javnosti, produženo nacionalno izvanredno stanje u odnosu na države zapadnog Balkana
Vijesti / Flash | 17. 07. 2020. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump produžio je sankcije protiv osoba koje opstruiraju provođenje Dayonskog mirovnog sporazuma, navodi se u obavijesti Bijele kuće. 

Pojašnjeno je da je novom odlukom predsjednika Trumpa, koja je zbog pandemije koronavirusa promakla javnosti, produženo nacionalno izvanredno stanje u odnosu na države zapadnog Balkana. Inače, izvršna odluka o proglašenju nacionalnog izvanrednog stanja u SAD, a u odnosu na države zapadnog Balkana, donesena je 26. lipnja 2001. Godine, prenosi Avaz.

Izvanredno stanje

''Odluka je donesena u skladu sa Zakonom o međunarodnim ekonomskim silama, a zbog potrebe SAD da se nosi s neobičnom i izvanrednom prijetnjom po nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku'', ističe se.

Pojašnjeno je da se prijetnja po nacionalnu sigurnost SAD na zapadnom Balkanu, osim opstruiranja provođenja Daytonskog mirovnog sporazuma, odnosi i na djelovanje osoba uključenih, ili onih koje pomažu, sponzoriraju ili podržavaju ekstremističko nasilje u Sjevernoj Makedoniji, ali i drugim dijelovima zapadnog Balkana.

''Izvanredno stanje proglašeno je i zbog osoba koje opstruiraju provedbu Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u odnosu na Kosovo. Predsjednik je nakon toga izmijenio ovu naredbu izvršnim odlukom od 28. svibnja 2003. da bi poduzeo dodatne korake u pogledu djela koja opstruiraju provedbu Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001., koji se odnosi na Sjevernu Makedoniju'', pojašnjeno je u odluci.

Dodaje se da postupci osoba koje prijete miru i međunarodnim naporima na stabilizaciji na zapadnom Balkanu, uključujući djela ekstremističkog nasilja i opstruktivističke aktivnosti, i dalje predstavljaju neobičnu i izvanrednu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici Sjedinjenih Američkih Država.

Usvojene mjere

''Iz tog razloga nacionalno izvanredno stanje proglašeno je 26. lipnja 2001. i mjere usvojene tog datuma i nakon toga, radi rješavanja izvanrednog stanja, moraju ostati na snazi i nakon 26. lipnja ove godine. Stoga produžavam na još jednu godinu trajanje nacionalne izvanredne situacije u vezi sa zapadnim Balkanom'', navodi se u odluci koju je potpisao Trump.

Time je Trump produžio i trajanje američke “crne liste” za zapadni Balkan, koja je, također, uvedena 2001. godine.

Pod američkim sankcijama uglavnom su poznata imena, a među njima je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. On je pod sankcije dospio na isteku mandata Baracka Obame i nadao se kako će mu ih Trumpova administracija odmah ukinuti, ali ta očekivanja pokazala su se neutemeljenima.

Na popisu su Karadžić, Šešelj, Plavšić…

Ime Milorada Dodika pridruženo je spisku na kojem su osuđeni ratni zločinci poput Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika, Vojislava Šešelja i Biljane Plavšić, Karadžićeve kćeri Sonje te još niza osoba osumnjičenih da su u prošlosti pomagale optuženicima u bijegu. Na “crnoj listi” i dalje su imena Bakira Alispahića, Hasana Čengia, piše Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close