Kopnena akcija

Izrael gomila tenkove: "Pripremamo sljedeću fazu"

''IDF se priprema za sljedeću fazu ovog rata", rekao je njihov glasnogovornik, brigadni general Daniel Hagari, na tiskovnoj konferenciji.
Vijesti / Svijet | 20. 10. 2023. u 23:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Satelitske slike otkrile su raspoređivanje stotina tenkova i oklopnih vozila Izraela u dva područja sjeverno od Gaze, što ukazuje na pripreme za moguću kopnenu invaziju.

''IDF se priprema za sljedeću fazu ovog rata", rekao je njihov glasnogovornik, brigadni general Daniel Hagari, na tiskovnoj konferenciji.

Američka i europske vlade vrše pritisak na Izrael da odgodi svoju kopnenu invaziju na Gazu kako bi kupile vrijeme za tajne pregovore o oslobađanju talaca koje drži Hamas, piše Bloomberg pozivajući se na ljude upoznate s tim naporima.

Pregovori s Hamasom preko Katara su delikatni i mogli bi propasti, naveli su.

Izvori su za list rekli kako postoje znakovi da bi Hamas mogao pristati osloboditi barem neke od svojih civilnih talaca, a da zauzvrat ne zatraži od Izraela da pusti zarobljenike.

Dodali su da je Izrael pod pritiskom Sjedinjenih Država pristao odgoditi veliku vojnu operaciju.

Izrael ne želi biti odgovoran za Gazu

Jedan od izraelskih ciljeva vojne kampanje u Pojasu Gaze je okončanje izraelske odgovornosti nad palestinskom obalnom enklavom, rekao je ministar obrane Yoav Gallant. Izrael je uveo strogu blokadu enklave otkako su Hamasovi islamisti preuzeli kontrolu nad teritorijem 2007., namećući sveobuhvatna ograničenja izvoza i uvoza i strogo ograničavajući tko može ući ili izaći.

Gaza nema pristup vanjskom svijetu osim preko Izraela, koji kontrolira 90 posto kopnene i morske granice, i Egipta, koji ima usku kopnenu granicu na jugu. Egipat je podržao blokadu, gledajući na Hamas kao na prijetnju svojoj stabilnosti. Izraelski ministar obrane, izvještavajući parlamentarni Odbor za vanjske poslove i obranu, rekao je da će kampanja u Gazi, koja je pokrenuta nakon smrtonosnog napada Hamasa na izraelske gradove 7. listopada, imati tri faze.

Prva faza je trenutna vojna operacija namijenjena uništenju Hamasove infrastrukture, rekao je Gallant, dodajući da bi međufaza uključivala "operacije nižeg intenziteta" koja bi eliminirala "džepove otpora". "Treća faza tražit će uklanjanje izraelske odgovornosti za život u Pojasu Gaze i uspostavu nove sigurnosne realnosti za građane Izraela", rekao je, po priopćenju iz njegova ureda.

Izrael je tradicionalno opskrbljivao Gazu za većinu njezinih energetskih potreba, ali je nakon 7. listopada uveo potpunu blokadu. Ranije je nastojao nadzirati uvoz u Gazu kako bi spriječio da vojni materijali dođu do Hamasa.

Obavještajci znali za napad

Ne navodeći izvore, izraelski Channel 12 izvještava kako su šefovi izraelskih sigurnosnih službi imali "znakove" više od dva sata prije Hamasovog razornog napada u subotu 7. listopada da prijeti napad. Ipak, ti znakovi su sugerirali da prijeti napad puno manjih razmjera od onog razornog u kojem su teroristi u južnom Izraelu ubili 1400 ljudi.

"Konkretni" znakovi ukazivali su na vjerojatnu "bitku" tog dana, u kojoj bi se "sila" terorista pokušala infiltrirati preko granice, preuzeti kontrolu nad jednom ili dvije zajednice i oteti civile. O naznakama se raspravljalo na konzultacijama u kojima su sudjelovali visoki vojni dužnosnici i dužnosnici Shin Beta, uključujući načelnika stožera IDF-a Herzija Halevija.

Uzbuna u konačnici nije izdana. Izraelska televizija tvrdi da su konzultacije održane oko 4 sata ujutro, dok je napad krenuo u 6:29. Opet, kao što je ranije objavljeno, Shin Bet je poslao mali operativni tim u pogranično područje, piše The Times of Israel.

Golema infiltracija

Kada je došlo do goleme infiltracije, s Hamasom koji je probio granicu na više lokacija te masakrirao Izraelce u 22 zajednice i na glazbenom festivalu na otvorenom, mali tim Shin Beta sudjelovao je u borbama u jednom od kibuca koji je napadnut.

Šefovi sigurnosti nisu prenijeli informaciju o postojanju znakova da slijedi napad, nisu upozorili izraelske vojnike na granici, od kojih su mnogi ubijeni u svojim bazama i na položajima.

Dodatno, nisu poslali naredbu tenkovima koji su raspoređeni u tom području i nisu upozorili lokalne odrede civilne zaštite u obližnjim zajednicama koji su se satima kasnije borili protiv terorista, stoji u izvješću Channela 12.

Čak 80% Izraelaca vjeruje da premijer Benjamin Netanyahu mora preuzeti odgovornost za sigurnosne propuste koji su razotkriveni Hamasovim napadom na Izrael 7. listopada, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja za list Ma'ariv, čiji su rezultati objavljeni danas.

Načelnik glavnog stožera izraelske vojske, ravnatelj vojnoobavještajne službe i ravnatelj obavještajne službe Shin Beta priznali su da njihove službe nisu uspjele spriječiti napad u kojem je poginulo gotovo 1400 Izraelaca, što je najsmrtonosniji dan u 75 godina izraelske povijesti.

Netanyahuov koalicijski partner, ministar financija Bezalel Smotrich, rekao je također da vladini i sigurnosni čelnici nisu uspjeli zaštititi zemlju, ali Netanyahu još nije otvoreno preuzeo odgovornost.

Netanyahu je ovaj tjedan rekao da u vezi napada 7. listopada postoji puno pitanja i da će "sve detaljno istražiti".

Čak i većina birača njegove vladajuće stranke Likud, njih 69 posto, smatra da bi on trebao preuzeti odgovornost.

Kopirati
Drag cursor here to close