Počast

Trideset jedna godina od smrti Srđana Aleksića

Vijesti / Flash | 27. 01. 2024. u 16:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom 31. godišnjice od smrti mladog Trebinjca Srđana Aleksića, otac Rade i predstavnici gradske uprave odali su počast na njegovom spomeniku.

Rade Aleksić ističe da sin živi kroz ljude koji ga se sjećaju. Upozorava na važnost mira i apelira na zajednički napor protiv ratnih opcija.

"S kroz mlade ljude koji ga se sjećaju, živi i moj sin svojim djelom. Danas svi trebamo ustati protiv rata, protiv onih koji ne učestvuju u ratu, ali diktiraju da ljudi ginu, ne dozvoljavajući da stvorimo divan život na zemlji", kazao je Rade Aleksić.

Zamjenik gradonačelnika Dražen Bošković naglašava opredjeljenje grada za mir, toleranciju te podsjeća na sportske terene nazvane po Srđanu i Maksimu Vidačiću.

"Opredjeljenje gradske uprave u Trebinju je širenje poruka mira i zagovaranje tolerancije. Samo na taj način možemo spriječiti situacije sa ozbiljnim posljedicama. Svaki dan proteklog rata bio je izazov i nova opasnost, a mladi Aleksić je izgubio svoj život u tim teškim okolnostima, ne dozvolimo da se to ponovi", poručio je Dražen Bošković.

 

Srđan Aleksić (Trebinje, 9. svibnja 1966. – Trebinje, 27. siječnja 1993.), srpski glumac amater i plivač iz Trebinja, poznat po tome što je izgubio život braneći sugrađanina islamske vjeroispovijesti od premlaćivanja.

Amaterski se bavio glumom za koju je više puta nagrađivan. Glumio je i tijekom rata u Bosni i Hercegovini, u predstavi "San ratne noći". Bio je pionirska plivačka nada Jugoslavije. U ratu se pridružio Vojsci Republike Srpske.

Dana 21. siječnja 1993. godine skupina pripadnika Vojske Republike Srpske je legitimirala osobe na trebinjskom trgu. Nakon što su ustanovili da je jedna od legitimiranih osoba musliman Alen Glavović, počeli su ga maltretirati i tuči.

Tada je Srđan priskočio u pomoć Glavoviću, a četvorica vojnika su, umjesto istog, kundacima pušaka pretukli Srđana. Od zadobivenih ozljeda Srđan je pao u nesvijest, te naposljetku preminuo istog dana.

Srđanov otac u osmrtnici je napisao: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost."

Jedan od napadača na Srđana je poginuo tijekom rata, dok su ostali osuđeni na 28 mjeseci zatvora.

Kopirati
Drag cursor here to close