Tužiteljstvo BiH

Tri osobe uhićene zbog namještanja izbora u Srebrenici

Tužiteljstvo BiH samo je priopćilo kako istražuje sumnje o neregularnostima tijekom lokalnih izbora.
Vijesti / Flash | 01. 12. 2020. u 10:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija u Bosni i Hercegovini uhitila je u utorak tri osobe koje su pod istragom zbog sumnje da su sudjelovale u zloporabama vezanim za provedbu lokalnih izbora koji su u toj zemlji održani 15. studenog.

Glasnogovornik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Luka Miladinović potvrdio je kako su tijekom pretraga provedenih na području Srebrenice i Tuzle privedene tri osobe, a operacija je provedena po nalogu državnog tužiteljstva.

Tužiteljstvo BiH samo je priopćilo kako istražuje sumnje o neregularnostima tijekom lokalnih izbora.

"Nezakonitosti koje se istražuju odnose se na izborni proces iz 2020. i navode o manipulacijama i nezakonitostima u vezi s prijavama građana za glasanje iz inozemstva", navelo je Tužiteljstvo BiH.

Lokalni mediji objavili su pak kako su privedene osobe koje se sumnjiči da su zlorabili osobne podatke birača iz Srebrenice, koje su bez njihova znanja prijavili za glasanje dopisnim putem iz inozemstva odnosno iz Srbije.

Na taj se način navodno pogodovalo Mladenu Grujičiću, kojega su kao kandidata za načelnika Srebrenice u još jednom mandatu zajednički podržale sve stranke sa srpskim predznakom. Apsurdnim se čini to što su uhićene osobe po nacionalnosti Bošnjaci.

Prema preliminarnim izbornim rezultatima Grujičić je na izborima pobijedio osvojivši nešto više od 4700 glasova, dok je kandidat bošnjačkih stranaka Alija Tabaković dobio povjerenje 3300 birača.

Članovi njegova izbornog stožera uporno tvrde kako je taj rezultat sporan i da je izborni proces u toj općini bio pun neregularnosti te su zatražili da se izbori ponove.

Posebice su ukazivali na nesrazmjerno veliki broj birača koji su se registrirali za glasanje iz Srbije.

Četvrtka stoljeća nakon genocida što su ga nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995. počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba etničke napetosti u tom su istočnobosanskom gradiću i dalje velike, a lokalni su izbori još jednom potvrdili duboke podjele među stanovništvom.

Prema posljednjem popisu stanovništva koji je u BiH proveden 2013. tamo je tada živjelo nešto više od 7200 Bošnjaka te oko 6000 Srba, prenosi Hina.

Do 1991. u Srebrenici je živjelo više od 27 tisuća tadašnjih Muslimana, dok je Srba bilo oko 8000 tisuća.

Kopirati
Drag cursor here to close