18 osoba iz Trebinja

Trebinjski Crveni križ podsjetio na nestale osobe iz Republike Srpske

''Trideset godina obitelji tragaju za još 1.700 nestalih osoba u Republici Srpskoj, a u našoj regiji za 83. U cijeloj BiH traga se za više od 7.600 osoba. To su podaci s početka ove godine'', kazala je Šigud.
Vijesti / Flash | 15. 09. 2022. u 17:00 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Gradske organizacije Crvenog križa Trebinje danas su, podjelom promo materijala građanima Trebinja, obilježili Dan nestalih i poginulih branitelja i civila Republike Srpske.

Koordinatorica službe traženja u trebinjskom Crvenom krstu, Dragana Šigud, rekla je da ovaj dan obilježavaju sve organizacije Crvenog krsta širom RS-a, te da je vrlo bitno podsjećati na problematiku nestalih u našoj zemlji.

Prema njenim riječima, još uvijek se traga za 18 osoba iz Trebinja.

''Trideset godina obitelji tragaju za još 1.700 nestalih osoba u Republici Srpskoj, a u našoj regiji za 83. U cijeloj BiH traga se za više od 7.600 osoba. To su podaci s početka ove godine'', kazala je Šigud.

Pojasnila je kako je današnji dan obilježen uz poruku ''Trideset godina pitamo gdje su'', kako bi skrenuli pozornost javnosti na sve nestale čija je sudbina i dalje nepoznata.

Služba traženja trebinjskog Crvenog krsta, navela je ona, radi u skladu sa Ženevskom konvencijom – najvišim aktom međunarodnog humanitarnog prava.

''Aktivnosti Službe za traženje u Crvenom krstu u Trebinju podrazumijevaju prijem zahtjeva za traženje, razmjenu obiteljskih poruka, obnavljanje obiteljskih veza i spajanje obitelji'', rekla je i dodala da je trebinjski Crveni krst ustvari samo ustanova u kojoj se građani mogu informirati ili podijeliti informacije koje imaju o nestalim osobama, te da Institut za nestale osobe ima dalje nadležnosti.

''Sve obitelji nestalih su nam se javljale u tom poslijeratnom periodu i mi smo bili pokretač tih daljnjih aktivnosti'', istaknula je Šigud.

Današnjem obilježavanju u Trebinju, u organizaciji Crvenog krsta RS, nije prisustvovao nitko od obitelji nestalih, a Šigud kaže da su građani Trebinja mahom bili zainteresirani za ono što su im prezentirali, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close