Političko pitanje

Tko opstruira pronalazak nestalih u BiH?

U prošloj godini pronađeno je samo 89 posmrtnih ostataka. Pesimistično, proces će biti okončan tek za nekoliko desetljeća.
Vijesti / Flash | 27. 01. 2022. u 08:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Ilustracija

Četvrt stoljeća od završetka rata u Bosni i Hercegovini, i dalje se traga za 7.628 nestalih. Dinamikom procesa traženja, nezadovoljni su i Institut i obitelji. U prošloj godini pronađeno je samo 89 posmrtnih ostataka. Ovim tempom će proces će biti okončan tek za nekoliko desetljeća. Tko opstruira pronalazak nestalih?

Hatidža Zildžović brata traži od 1992. godine, kada je završio u logoru Batković kod Bijeljine. Ona ima informacije o lokaciji na kojoj bi mogao biti ukopan. Obraćanje svim nadležnim institucijama u BiH i u njenom slučaju bilo je uzaludno.

''Nazamislivo je to kad ne znate gdje je netko vaš. Ali nema ni pokušaja. Mene više nervira, ako si već odredio lokacije, ne znam koliko se čeka odobrenje Tužiteljstva da bi se uradila ekshumacija, vidjelo da li ima kostiju. Meni sve to djeluje nezainteresirano", ističe Zildžović.

Iz Instituta za nestale osobe BiH navode da u posljednjih nekoliko godina dolazi do raznih opstrukcija, što istražiteljima otežava posao.

''Moralna obaveza svih nas, ne samo vlasti i institucija, nego i svih građana je da pronađemo preostale nestale osobe u BiH'', rekao je Samir Vranović, predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH.

U prošloj godini pronađeno je samo 89 posmrtnih ostataka. Pesimistično, proces će biti okončan tek za nekoliko desetljeća. Ponovno je upućen poziv nadležnim institucijama u BiH da se maksimalno uključe proces identifikacije i pronalaska.

''Temeljni problem je nedostatak relevantnih, kvalitetnih informacija o lokacijama grobnica. Tko zna informacije o lokacijama grobnica? Znaju oni koji su ubijali i zakopavali i oni koji su naređivali", ističe Marko Jurišić, predsjedavajući Kolegija direktora Institut za nestale osobe BiH.

''Činjenica je da smo mi svjedoci, nažalost, koji smo preživjeli te nemile događaje, koji nosimo tu tragediju, da većina ima informacije, ali ih zadržava'', naglašava Semina Alekić, regionalna koordinacija Udruženja obitelji nestalih osoba ex-yu, javlja FTV.

Poražavajući podatak je da se u regiji od svih nestalih osoba za kojima se još traga 70% odnosi na BiH. Do sada je pronađeno više od 25.000 osoba.

''Trebalo bi da bude jednak odnos prema žrtvama svih nacionalnosti, takve sugestije dobivamo od obitelji", navodi Branka Aulić, predsjednica organizacija obitelji poginulih i nestalih Prnjavor.

Iskazana je potreba za izmjenama Zakona o nestalim osobama BiH, kojima bi se aktivirao fond za pomoć obiteljima u traženju, ali je očit izostanak političke volje da se pruži podrška Institutu.

Kopirati
Drag cursor here to close