Interresorna radna grupa

Traži se novi zakon o Javnom RTV sustavu

U izvještaju je istaknuto da 12 godina od donošenja zakona nije formirana korporacija javnih RTV servisa BiH, a kao značajan problem navedeno je financiranje javnih RTV servisa posredstvom RTV pristojbe.
Vijesti / Flash | 01. 03. 2018. u 19:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Interresorna radna grupa za analizu primjene Zakona o Javnom RTV sustavu BiH traži da se pristupi izradi novog zakona o Javnom RTV sustavu, odnosno izmjenama i dopunama kojima bi bili riješeni problemi u njegovoj primjeni.

U izvještaju Interresorne radne grupe, koja je radila od sredine prošle godine do siječnja ove, navodi se da je konstatirano da je većina političkih predstavnika hrvatskog naroda nezadovoljna ovako uređenim zakonskim rješenjima, odnosno provođenjem važećih odredaba, javlja BHRT.

Interresorna radna grupa od devet članova, među kojima su bili predstavnici Parlamentarne skupštine, Vijeća ministara i medija, tijekom svog rada zaključila je da su se nekoliko mjeseci od stupanja na snagu Zakona o javnom RTV sustavu BiH iz 2005. godine pojavili problemi u njegovoj primjeni.

U izvještaju je istaknuto da 12 godina od donošenja zakona nije formirana korporacija javnih RTV servisa BiH, a kao značajan problem navedeno je financiranje javnih RTV servisa posredstvom RTV pristojbe.

RTV pristojba godinama je prikupljana posredstvom telekom operatera, ali je od 1. rujna 2016. godine “HT Eronet” prestao prikupljati ta sredstva, a od 30. lipnja 2017. i “M:tel”, dok se sa “BH Telekomom” ugovori o prikupljanju pristojbe potpisuju na mjesečnom nivou, podsjeća se u izvještaju.

Interresorna radna grupa dodaje da nema službenih podataka o iznosu prikupljene pristojbe, te da se pred Sudom BiH vodi postupak u vezi sa dugovanjima među emiterima u višemilijunskim iznosima, o čemu javni servisi, također, nemaju konsenzus.

Izvještaj sa prijedlogom zaključaka upućen je Vijeću ministara putem Ministarstva komunikacija i transporta BiH, a dostavljen je na postupanje i nadležnoj parlamentarnoj komisiji.

Interresorna radna grupa za analizu primjene Zakona o Janom RTV sustavu formirana je na osnovu odluke Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close